Ще цвітуть хризантеми в саду...

10.11.2007
Ще цвітуть хризантеми в саду...

Кримські хризантеми. (Фото автора.)

Ось–ось на більшості території Криму закружляють «білі мухи», а на його південному березі, у Нікітському ботанічному саду, ще всіма кольорами райдуги переливається плантація хризантем. Ця традиційна виставка осінніх квітів з легкої руки місцевих журналістів років п’ять тому отримала милозвучну назву «бал хризантем».

Він урочисто відкрився наприкінці жовтня і триватиме аж до початку грудня, якраз доти, доки не закінчиться період цвітіння висаджених у відкритий грунт пізніх сортів садових хризантем. Узагалі тут, на площі в один гектар, зібрана найбільша в Україні їхня колекція — понад 23 тисячі рослин, що представляють 250 сортів, у тому числі 180 — вітчизняної селекції. Є і дебютанти — тридцять сортів із Німеччини та Голландії. Варто додати, що через нинішню теплу осінь квітучу компанію хризантемам склали ще й сусідні троянди і канни. Тож істинним флористам і просто пересічним туристам є де відвести душу. І заодно у всіх ракурсах сфотографуватися на тлі цього різнобарвного розкішного царства.

Директор ботанічного саду професор Валерій Єжов розповів «УМ», що цьогоріч сад, і квіткову виставку зокрема, відвідало приблизно на 12 відсотків людей більше, ніж торік. І додав, що наступного року планується провести повну реконструкцію всієї ділянки хризантем, тобто повністю замінити виснажений за сорок років грунт і стару аварійну систему поливу. На час ремонту всі квіти буде тимчасово перенесено на іншу ділянку в межах все того ж дендропарку, а вже у 2009 році повернуто на своє законне місце в оновленому вигляді. Проте навіть у тимчасовому варіанті наступної осені виставка буде відкрита для відвідувачів.

 

ДОВІДКА УМ

Хризантема — в перекладі з грецької означає «золота квітка». Так цього аборигена Середземномор’я назвали ще елліни майже три тисячі років тому. Перші ж 14 європейських різновидів хризантем у Нікітському ботанічному саду з’явились у 1812—1820 роках. Із 1939 року тут системно займаються селекцією цих квітів. Найбільше з давніх–давен цінують хризантему в Японії. Її там називають «кіку», тобто сонце. Хризантема стала національним символом японців і навіть зображена на гербі держави, а орден Хризантеми вважається в країні найвищою нагородою. У Країні Східного Сонця пелюстками окремих сортів цих квітів, зокрема Ріокі–кіку, ароматизують чай, настоюють на них вина, а листя як приправу кидають у суп.