Віддам гадів у хороші руки

10.11.2007
Віддам гадів у хороші руки

Для Тетяни Каспірович її підопічні давно стали рідними. (Фото автора.)

Не кожен зоопарк може похвалитися такою рідкісною колекцією рептилій, яку зібрали черкащани Тетяна та Євген Каспіровичі. Почалося все 20 років тому, коли ця родина ветеринарів звільнялася з роботи в зоопарку. Тоді там не залишилося фахівців, котрі б могли працювати зі зміями. Тому Тетяна та Євген пожаліли гадів і викупили їх.

 

У тераріумі живуть... курці й алкоголіки

Тепер зоосад Каспіровичів, який вони утримують у Черкасах, по вулиці Хоменка, 8 у підсобному приміщенні зоомаркету, нараховує до ста видів тварин. Тут живуть пітони, нільський крокодил, гекони, ящірки, варани, черепахи. Колекція розрослася ще й тому, що до добрих душею ветеринарів нерідко потрапляють тваринки з нелегкою долею. Наприклад, ігуану привезли до черкаського тераріуму зі Львова. Ця тваринка жила в одному з тамтешніх ресторанів, де відвідувачі любили курити. Каспіровичам довелося довго її виходжувати, адже бідолаха мала великі проблеми з легенями.

Добре живеться у зоосаду і макаці Саші. Пані Тетяна розповідає «УМ», що Саша мешкав на Кавказі і був хронічним алкоголіком — у тамтешньому барі його щедро поїли пивом. Каспіровичі вилікували мавпу, тепер у Саші кожен день починається не з пива, а з... дитячого сирка. Ця смакота додає макаці настрою, тож після такої трапези він, зазвичай, перебуває в доброму гуморі.

Вольєр макаки розташований навпроти тераріуму, де живе нільський крокодил Вася. «Він потрапив до нас крихітним, розміром усього 20 сантиметрів. Ми довго й важко вигодовували його зі шприца. Нині вага крокодила — 80 кілограмів, а довжина — 2 метри», — каже «УМ» пані Тетяна.

За день дике царство Каспіровичів з’їдає скільки харчів, що на ці ж кошти можна було б прогодувати кілька корів. Добре, що з їжею допомагає зоомаркет, який і надав притулок.

Пітонам — достойне житло!

Тетяну Каспірович обурює те, що люди ставляться до тварин, як до іграшок. Беруть їх додому, абсолютно нічого про них не знаючи. А не впоравшись з «іграшкою», приносять тварин Каспіровичам. Пані Тетяна каже, що в таких випадках завжди залишають хворих рептилій, лікують їх і дають шанс на життя. «Буває так, що нам приносять страшенно занедбаних тварин та ще й гроші вимагають! Найчастіше віддають болотних черепах — з м’яким панцирем, опухлими очима, з порушеннями обміну речовин. За зиму ми їх виліковуємо, а влітку вивозимо на природу і випускаємо на волю», — каже Тетяна Каспірович.

Завдяки щоденним турботам подружжя ветеринарів тварини в тераріумі здорові, інакше по 20 років не жили б. Але приміщення, де вони тісняться, занадто мале. За словами пані Тетяни, свою колекцію рептилій вони давно пропонують місту. І вже втомилися писати листи з проханням виділити для тераріуму приміщення, куди б могли приходити діти на екскурсії. Серед чиновницьких відписок, які вони одержували, є справжні шедеври: «нічим дітей годувати, а ви тут зі своїми тваринами».

«Ми ставимо собі за мету просвітницьку діяльність, отож ніколи і нікому не відмовляємо подивитися наш тераріум, хоча тут і затісно. Все це заради того, щоб люди не втратили інтерес до живої природи», — каже жінка. Раніше, коли ціни на оренду виставкових залів не так кусалися, зоосад постійно організовував виїзди на люди. Тоді, пригадує пані Тетяна, в Черкасах у Будинку природи, в Палаці культури «Дружба народів» на таких виставках рептилій учителі з міських шкіл проводили навіть уроки біології та зоології. Останні п’ять років такі заходи Каспіровичам стали не по кишені.

«Ми й сьогодні шукаємо пристановище для нашої колекції і хотіли б створити стаціонарний тераріум з усіма декораціями, але самі осилити фінансово це не можемо. А в місті таких меценатів немає», — зазначає Тетяна Каспірович. Продати колекцію бізнесменам в інші регіони, а такі пропозиції є, Каспіровичі не хочуть із двох причин — вони мріють, щоб рептилії залишилися в рідних Черкасах, і не бажають, аби колекція потрапила до людей, які знущатимуться над тваринами, як це було з тим же макакою Сашею.