Відлупцьовані двічі

09.11.2007
Відлупцьовані двічі

Лужний — Фергюсону: «Та хіба з такого «матеріалу» щось зліпиш?». (Фото Рейтер.)

Колись один філософ сказав, що очікування смерті страшніше за саму смерть. У «клінічному» випадку з нинішнім київським «Динамо», схоже, все з точністю до навпаки — очікування матчу Ліги чемпіонів за участю чемпіонів України значно приємніше, ніж сама гра. Бо не може серце справжнього вболівальника не жити надією на диво, яке, так хочеться вірити, створить улюблена команда. Проте, як свідчить практика цієї осені, десь хвилин за 20—30 після стартового свистка настає неминуче розчарування.

Позавчора в Манчесте­рі «Динамо», до речі, найдовше протримало свої ворота на замку в цій Лізі чемпіонів — аж півгодини. Схоже, Олег Лужний, котрий свого часу тримав партнерів у потрібному «тонусі», як капітан команди, зміг жорстко налаштувати киян на гру і в іпостасі головного тренера. Але надто вже впадав у вічі кардинально різний клас суперників. Черговий гол, пропущений зі стандартного положення, розбив слабенькі оборонні редути «Динамо». За весь матч гостям так і не вдалося налагодити порядок у захисті й серйозно потурбувати воротарів «МЮ», яких Алекс Фергюсон дозволяє собі міняти по ходу зустрічі. Попри те, що «манкуніанці» грали зов­сім не найсильнішим складом, «синьо–білі» створили біля їхніх воріт лише одну «пожежу», — коли в другому таймі небезпечно прострілював Гіоане, а Рінкон не встиг замкнути цю передачу й влетів у ворота замість м’яча. І зневажений Йожефом Сабо Сергій Ребров, котрого Лужний викликав із дубля, теж нічим не допоміг.

Невимушено комбінуючи й раз по раз турбуючи Шовковського, господарі довели рахунок до непристойного. Багато помилялися всі кияни, надто ж «дорогий» сенегалець Діакате, за придбання якого Ігор Суркіс так нахваляв себе влітку. І що ще прикметно: попередні тренери «Динамо» обіцяли, що команда вийде на пік форми посередині групового турніру Ліги чемпіонів. Екватор перейдено, а замість піку — прірва...

Відзначити позавчора ввечері можна було хіба що кілька десятків фанатів українського клубу на трибунах «Олд Траффорд», які своїми скандуваннями перекрикували десятки тисяч англійських горлянок. Утім команда не варта своїх уболівальників.

Тепер вони так чекають обіцяної Президентом реконструкції «Динамо»! Але ж, як відомо, риба гниє з голови...

 

ПІСЛЯМОВА

Олег Лужний,
в. о. головного тренера «Динамо»:

— Нам забракло дисципліни й організованості. Команда діяла як слід лише до першого голу, а потім наша гра розвалилася. Загалом, причини нинішніх невдач закладалися три–чотири роки тому. У клубі чимало футболістів «у віці», але молоді, яка б їх гідно замінила, не видно. Попри все, у матчах із «Ромою» й «Спортингом» боротимемося за вихід у Кубок УЄФА.

Алекс Фергюсон,
головний тренер «МЮ»:

— Суперник грав від оборони, намагаючись діяти зібрано й організовано. Обігрувати такі команди зазвичай нецікаво. Після першого ж голу ситуація на полі змінилася. Для моїх молодих гравців долання захисту з трьома центральними оборонцями буде добрим уроком.

Олександр Шовковський,
воротар «Динамо»:

— У цьому матчі позитивним моментом є наша гра в перші 30 хвилин. Більшості з хлопців важко висунути претензії за рівнем самовіддачі. Просто індивідуальна майстерність гравців «МЮ» на порядок вища, ніж у «Динамо», тому ми й програли з великим рахунком. Ми збиралися грамотними діями в обороні змусити суперника нервувати й шукати щастя в контратаках, але перший пропущений гол зіпсував усі плани.

Тіберіу Гіоане,
півзахисник «Динамо»:

— Попереду ще два матчі Ліги чемпіонів, тож опускати руки не можна — треба грати на межі можливостей до останнього. Нині ми недостатньо готові фізично, і нам ще багато в чому треба вдосконалювати свою гру.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Груповий турнір.

4–й тур (результати середи)

Група F

«Спортинг» (Португалія) — «Рома» (Італія) — 2:2 (Лієдсон, 22, 64 — Кассетті, 4; Полга, 90 (у свої ворота))

«Манчестер юн.» (Англія) — «Динамо» (Україна) — 4:0

Манчестер, «Олд Траффорд». 70 000 глядачів

Арбітр: Ян Вегереф (Голландія)

«МЮ»: ван дер Сар (Кущак, 46), Евра, Флетчер, Сімпсон, Відич, Каррік, Піке (Еванс, 73), Нані, К. Роналдо, Тевес (Саа, 68), Руні

«Динамо»: Шовковський, Маркович, Діакате, Федоров, Ващук, Каддурі, Гіоане, Корреа, Ротань (Ребров, 46), Гусєв (Рінкон, 46), Мілевський (Бангура, 76)

Голи: Піке, 31; Тевес, 37; Руні, 76; К. Роналдо, 88

Попередження: Руні, 18 — Діакате, 32; Корреа, 37.

 

Турнірна таблиця:

І В Н П М О

1. «МЮ» 4 4 0 0 10–2 12

2. «Рома» 4 2 1 1 6–4 7

3. «Спортинг» 4 1 1 2 5–6 4

4. «Динамо» 4 0 0 4 3–12 0

Група E

«Ліон» (Франція) — «Штутгарт» (Німеччина) — 4:2 (Бен Арфа, 6, 37; Чельстрем, 15; Жуніньйо, 90+3 — Гомес, 16, 56; нереалізоване пенальті: Хіцльшпергер, 60 («Ш»))

«Барселона» (Іспанія) — «Рейнджерс» (Шотландія) — 2:0 (Анрі, 6; Мессі, 43)

Турнірне становище: «Барселона» — 10, «Рейнджерс» — 7, «Ліон» — 6, «Штутгарт» — 0.

Група G

«Інтер» (Італія) — ЦСКА (М, Росія) — 4:2 (Ібрагімович, 32, 75; Камб’яссо, 34, 67 — Жо, 23; Вагнер Лав, 31)

«Фенербахче» (Туреччина) — ПСВ (Голландія) — 2:0 (Марселліс, 28 (у свої ворота); Шентюрк, 30)

Турнірне становище: «Інтер» — 9, «Фенербахче» — 8, ПСВ — 4, ЦСКА — 1.

Група H

«Стяуа» (Румунія) — «Севілья» (Іспанія) — 0:2 (Ренато, 25, 65)

«Славія» (Чехія) — «Арсенал» (Англія) — 0:0

Турнірне становище: «Арсенал» — 10, «Севілья» — 9, «Славія» — 4, «Стяуа» — 0.