НОВИНИ ПЛЮС

08.11.2007

Компенсації переможцям виборів

Політичним партіям і блокам, які за підсумками позачергових виборів пройшли у Верховну Раду, буде відшкодовано витрати на ведення передвиборчої агітації загальною сумою близько 186 млн. грн. Таке рішення було прийнято позавчора ввечері на засіданні Центральної виборчої комісії у вівторок. Член ЦВК Валерій Шелудько нагадав, що відшкодування партіям, які подолали 3–відсотковий бар’єр, робиться на підставі закону про вибори народних депутатів, закону про держбюджет і на підставі фінансових звітів партій і блоків про фактичні витрати. Заступник голови ЦВК Андрій Магера уточнив, що Партії регіонів, Блоку Тимошенко і «Нашій Україні – Народній самообороні» може бути відшкодовано по 44 млн. грн., Блоку Литвина і Компартії – дещо менше. Водночас він нагадав, що за підсумками виборів–2006 жодна з політичних сил не звернулася за відшкодуванням своїх витрат на ведення агітації.

Газові переговори

Учора під час зустрічі з секретарем РНБО Іваном Плющем, міністром палива й енергетики Юрієм Бойком та міністром закордонних справ Арсенієм Яценюком Президент Віктор Ющенко представив свої пропозиції, на базі яких буде сформовано директиви для української урядової делегації щодо ведення газових переговорів з російською стороною. Очолити делегацію на переговорах має глава Мінпаливенерго.

Президент УНІАНу звільнилася заради парламенту

Президент інформаційного агентства УНІАН Ірина Геращенко пішла з посади у зв’язку з обранням народним депутатом за списком блоку «Наша Україна — Народна самооборона». Геращенко подякувала колективу агентства за співробітництво і відзначила, що цей рік був «надзвичайно успішним для агентства, яке посилило свої позиції в українському медіа–просторі, розширило коло своїх передплатників і запропонувало кілька нових успішних проектів». Нагадаємо, що до переходу в УНІАН Ірина була прес–секретрем Президента Ющенка.

Інфляція в жовтні

Інфляція в Україні в жовтні склала 2,9%, а з початку року її значення досягло 11,7%. За даними Держкомстату, у жовтні продовольчі товари подорожчали на 4%, непродовольчі товари — на 1,5%, послуги — на 0,5%. З початку року зростання цін на них склало, відповідно, 16,9%, 2,6% і 9,3%.

Прискорення темпів інфляції в жовтні викликано, у першу чергу, подорожчанням яєць — на 20,6%, соняшникової олії на 15,8%, молока — на 10,8%, сиру — на 10,1%, фруктів — на 9%. З початку року соняшникова олія виросла в ціні на 73,1%, яйця — на 43,4%, фрукти — на 38,3%.

До вересня уряд прогнозував інфляцію в поточному році на рівні 7,5% (грудень до грудня) у порівнянні з 11,6% за підсумками 2006–го і планованими 6,5% у наступному році.