Кличко чи Черновецький?

08.11.2007
Кличко чи Черновецький?

Фаворит забігу — спортсмен

Якби вибори мера Києва відбулися найближчої неділі, 70,5% киян взяли б у них участь. Про це свідчать результати опитування дослідницької компанії «Інтерсоціосистема», повідомляє УНІАН. Не хочуть брати участі у голосуванні 19,4% респондентів, а 10,1% ще не знають, чи скористаються своїм виборчим правом.

Цікаво, що у випадку позачергових виборів мера основна боротьба розгорнулася б між Віталієм Кличком, за якого проголосувало б 18,1% респондентів, і нинішнім мером Києва Леонідом Черновецьким, якого підтримали б 16,8% киян.

Аж 17% опитаних ще не визначилися зі своїм вибором. 9,6% мешканців столиці віддали б свої голоси за Юрія Луценка, а 9,2% респондентів підтримали б екс–мера столиці Олександра Омельченка. Як бачимо, шанси цих політиків вдвічі менші, ніж в основних гравців, — колишнього боксера та колишнього банкіра. Показово, що Черновецький пропонує побігати за крісло мера Луценку (хто перший пробіжить 5 кілометрів на стадіоні — той і мер), але аж ніяк не спортсмену Кличку.

Соціологи ставили також запитання: «Яку партію чи блок ви підтримали б, якби позачергові вибори до Київради та райрад вiдбулися найближчої недiлi?». 26,7% відповіли, що БЮТ, 11,8% проголосували б за Блок Віталія Кличка, 10,8% готові підтримати блoк «Наша Україна — Народна самооборона», 10,4% — Блок Черновецького, 7,7% — Партію регіонів, а 4,8% проголосували б за Блок Литвина. При цьому 11,5% ще не визначилися з симпатіями.

Опитування проводилося минулого тижня методом поквартирного анкетування й охопило 2027 респондентів за квотною вибіркою, що репрезентує доросле населення Києва за віком і статтю. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,2%.

Раніше весни виборів не буде

Отже, як бачимо, кияни готові до перевиборів столичної влади і прагнуть змін. Втім, як уже писала «УМ», дострокові вибори київського мера, з огляду на різні причини, найближчим часом не відбудуться — вони можливі не раніше ніж через півроку. З цим погоджуються й експерти Комітету виборців України. На думку голови КВУ Ігоря Попова, дострокові вибори київського голови можуть статися не раніше весни–літа 2008 року, до того ж фаворитами перегонів, як і у 2006–му, будуть Черновецький та Кличко. Пан Попов нагадує, що законодавство передбачає три шляхи для дострокового припинення повноважень міського голови та Київради: недовіра меру й Київраді на референдумі; недовіра меру, висловлена двома третинами депутатського корпусу; припинення повноважень мера та міськради через рішення ВР.

У КВУ зазначають, що кожен із цих шляхів має недоліки, до того ж перші два у нинішніх умовах практично неможливі. А от Верховна Рада може достроково припинити повноваження мера лише базуючись на фактах системного порушення міським головою та Київрадою чинного законодавства, які мають бути підтверджені судовими рішеннями. Саме тому Попов вважає, що стартом для реалізації третього сценарію зміни влади у столиці є позов Блоку Кличка щодо незаконності рішення Київради від 1 жовтня (нагадаємо, що тоді промерська більшість влаштувала небачений «дерибан» столичної землі). Зрозуміло, що судова тяганина займе не менше трьох–чотирьох місяців. У разі перемоги Блоку Кличка в суді його лідеру ще потрібно домовитися з демократичною більшістю у ВР (якої також ще не створено) й довести, що саме він має бути єдиним кандидатом у мери від «помаранчевих». Чимало політологів переконані, що якщо демократи висунуть кілька кандидатів, Черновецький знову може перемогти.