«Екоперець» гріє краще

07.11.2007

Навесні наступного року в Україні почнуть вирощувати японську вербу — рослину, яка має надзвичайно високий показник енерговіддачі під час спалювання і з часом зможе замінити традиційні вугілля та газ. Досвід вирощування цієї енергетичної культури українські посадовці переймають у рамках підписання угоди про співробітицтво між Україною та Угорщиною.

Японську вербу можна садити на одному полі до 25 років, за три роки вона виростає до належних розмірів. Рослину скошують і подрібнюють комбайнами так, як на силос. Далі, для створення так званого «екоперцю», перемелений матеріал гранулюють і висушують. Продуктивність — до 100 тонн сировини з гектара, чи 45 тонн палива. Окрім простоти виготовлення, такі «дрова» вимагають використання ще й спеціальних котлів.

За словами заступника голови Львівської обласної державної адміністрації з питань агропромислового комплексу Івана Стефанишина, цей проект мають намір реалізовувати в Кам’янко–Бузькому та Жидачівському районах. Біопаливо планують використовувати на теплоелектростанціях. Першою випробовуватиме його замість вугілля та газу Добротвірська ДРЕС, а з часом можна буде використовувати і в приватному секторі, як це роблять у Швеції та Данії.