НОВИНИ ПЛЮС

07.11.2007

Косово — Гонконг Європи?

На чергових переговорах із приводу майбутнього статусу Косова, які тривають у Відні, сербська сторона запропонувала свою модель вирішення проблеми: відносини між Сербією і Косовом будуються за зразком Китаю і Гонконгу. Це надає широкі самоврядні можливості різним частинам країни, але водночас не дозволяє жодній із них приймати односторонні рішення. Косовари мають дати відповідь на сербську пропозицію під час наступного раунду переговорів 20 листопада.

Арешт ватажка «Коза ностри»

Після 24 років пошуків італійська поліція заарештувала позавчора поблизу Палермо на острові Сицилія главу «Коза ностри», 65–річного Сальваторе Ло Пікколо. Також заарештовано його 32–річного сина Сандро та ще двох чільних мафіозі. Сальваторе Ло Пікколо очолив «Коза ностру» в квітні 2006 року, коли після 40 років пошуків поліція заарештувала попереднього главу мафії Бернардо Провенцано.

Вирок сталінському прокурору

Колишнього комуністичного прокурора Людмилу Брозову–Поледнову, якій зараз 86 років, суд у Празі засудив до восьми років ув’язнення. Ця жінка підписувала смертні вироки діячам опозиції у часи сталінізму, зокрема і героїні чеського антикомуністичного руху Міладі Хораковій. Хоча за Хоракову особисто заступилися прем’єр–міністр Великої Британії Вінстон Черчілль, славетний учений Альберт Ейнштейн та інші представники світової політичної, наукової та культурної еліти, але мужню жінку в 1950 році було повішено.

Екс–прокурор не потрапить за грати з огляду на поганий стан здоров’я, але «цей вирок є актом моральної справедливості», зазначив суддя Петр Браун.

Стихія у В’єтнамі й Мексиці

У результаті злив, які тривають з 29 жовтня, та викликаних ними повеней у В’єтнамі загинули щонайменше 67 осіб, ще десятки вважаються зниклими безвісти. На теренах, які охоплені стихією, вже зареєстровані випадки захворювання на холеру та інші інфекційні хвороби. Пошкоджено історичні комплекси в місцевостях Хуе і Хой Ан, які внесені до списку культурної спадщини ЮНЕСКО.

* * *

Десятки людей, які вважаються зниклими після повені в південних мексиканських штатах Табаско та Чіапас, ймовірно, поховані під мулом. Йдеться передусім про 30 мешканців села Хуан Грі Халва, на яке з сусідньої гори зійшла лавина болота. Вода затопила 80 відсотків території штату Табаско. 800 тисяч його мешканців втратили дах над головою. Приблизно 20 тисяч людей надалі чекають на допомогу армійських гелікоптерів на дахах своїх будинків і на деревах. Загальна кількість жертв у цьому штаті надалі не відома.

Мекка в гостях у Ватикана

В Італії з офіційним візитом перебуває король Саудівської Аравії Абдалла. Крім переговорів із чільниками італійського уряду, заплановані відвідини Ватикана та зустріч із Папою Римським Бенедиктом XVI. Це перша в історії зустріч римського первосвященика з монархом, у країні якого розташовані головні ісламські святині світу. Ватикан має дипломатичні відносини з багатьма ісламськими країнами, але не з Саудівською Аравією.

У Саудівській Аравії мешкають 1,2 мільйона християн, більшість із яких є католиками. Їм дозволено здійснювати християнські обряди лише в приватних помешканнях. У королівстві немає жодного християнського храму.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>