Поговоримо про соціалку

06.11.2007

Черкаська обласна влада минулого тижня зібрала в філармонії працівників соціальної сфери всієї Черкащини, запросивши й представників духовенства. Такий соціальний форум в Україні проведено вперше. Він покликаний, наголосив голова Черкаської облдержадміністрації Олександр Черевко, привернути увагу до проблем соціальної сфери, а також сприяти поліпшенню роботи соціальних закладів.

Людина відчуває себе соціально захищеною, коли має роботу. На Черкащині з початку року створено понад 22 тисячі нових робочих місць, у тому числі й для інвалідів. Але, наголосив черкаський «губернатор», не може не турбувати те, що безробіття, особливо на селі, залишається гострою соціальною проблемою регіону. Тому місцеві керівники мають передбачати першочергове спрямування інвестицій для створення нових робочих
місць, відновлення діяльності закладів побутового та житлово–комунального обслуговування, створити сприятливі умови для розвитку малого бізнесу.

Порушувалося на форумі й питання заробітної плати. На Черкащині середня зарплата цьогоріч зросла на 27 відсотків і становить 1032 гривні. Працівникам бюджетної сфери вона виплачується вчасно. А на керівників підприємств, що мають борги з виплати зар­плат за минулі роки, керівництво області направило подання на звільнення. А щоб ці досягнення не з’їла інфляція, в області проводиться робота щодо стабілізації цін на продукти харчування. І хоча рівень цін на Черкащині залишається одним із найнижчих в Україні, а 20 відсотків усього хліба, що виробляється в області, — це так званий «соціальний» хліб, ціни на який регламентуються. Також з ініціативи облдержадміністрації відбуваються оптові сільськогосподарські ярмарки, де можна придбати продукти харчування за цінами виробника.

У системі соціального захисту населення Черкащини функціонує 14 будинків–інтернатів, проблеми яких також не оминули учасники форуму. Зокрема, під час огляду виставки робіт людей із фізичними та психічними вадами голова облдержадміністрації, довідавшись про проблеми двох інтернатів, що потребують ремонту, дав вказівку якнайшвидше розпочати ці роботи.

Організатори форуму сподіваються, що спілкування влади і працівників соціальної сфери надалі допомагатиме оперативно розв’язувати нагальні соціальні проблеми області.