Був блок — стане партія

31.10.2007

Блок «Наша Україна — Народна самооборона» незабаром стане політичною партією. Про це заявив голова секретаріату Президента Віктор Балога. І додав, що Президент України Віктор Ющенко раніше неодноразово висловлювався за консолідацію демократичних сил, які через низку обставин були роз’єднаними. «Згадайте: заклик до спільних дій, із яким глава дер­жави виступив восени минулого року на з’їзді «Народного союзу «Наша Україна», делегати і гості зустріли овацією. Більше того, Президент підтримав Блок «Наша Україна — Народна Самооборона» саме в контексті об’єднавчого курсу. Монолітність демократичного табору є запорукою того, що реваншу антидемократичних сил не буде, і Україна ніколи не зійде з платформи демократії. Отже, втілення цієї ідеї потрібно, насамперед, суспільству і державі, а не політикам», — переконаний Балога.

Керівник секретаріату бачить принаймні три способи об’єднання демократичних партій: через злиття, приєднання чи самоліквідацію. Кожен із цих підходів є цілком реальний для втілення, оскільки побудований на можливостях, які надає Конституція та законодавство, що регламентує діяльність політичних партій і об’єднань громадян. «Звичайно, як і кожна масштабна справа, ці варіанти приховують у собі політичні, юридичні й організаційні ризики. Ймовірно, зіграє свою роль і особистісний чинник. Однак важливо те, що механізми створення єдиної демократичної партії існують, і їх потрібно запускати», — вважає Віктор Балога.

 

А ТИМ ЧАСОМ

Кандидат у депутати Верховної Ради від Блоку «Наша Україна — Народна Самооборона» Владислав Каськів виступає за формування об’єднаної ліберально–патріотичної партії на основі спільних для всіх учасників принципів і програм. Про це повідомляє прес–служба партії «Пора». «Я бачу створення нової партії на основі зворотного процесу, коли будуть задекларовані чіткі принципи формування й чітка програма цієї партії, а далі на основі цих принципів і програм партія регенерується знизу вгору на основі тих партій, які утворили блок. Тоді це буде абсолютно правильно й відповідально», — сказав Каськів.