Президія на висоті

31.10.2007
Президія на висоті

Ну що, Іванович, за Юлю? (Фото Володимира СТАДНІКА.)

Президія «Народного союзу «Наша Україна» підтвердила намір дотримуватися домовленостей із БЮТ про створення демократичної коаліції. Відповідне рішення було прийняте позавчора на засіданні президії партії. «Нашоукраїнці» також виступили проти створення більшості з Партією регіонів. «Президія розцінює будь–які заклики до переговорів про коаліцію з Партією регіонів як такі, що суперечать рішенням партії та угоді про створення виборчого блоку «Наша Україна — Народна самооборона», — повідомила прес–служба блоку.

«Таким чином, ми не тільки підтвердили свої попередні рішення, а й визнали за недоцільне вести індивідуальні й навіть ситуативні переговори із Партією регіонів, — пояснила «УМ» член президії «НУНС» Лілія Григорович. — Ми можемо обговорювати перспективи «регіоналів» хіба що в форматі демократичної коаліції — аби узгодити статус опозиції та механізми, які їй потрібні».

Рішення президії було прийняте одностайно. Втім на засідання зібралися не всі члени вищого органу партії, тому не можна сказати, наскільки цю ухвалу поділяють всі члени президії. Серед тих, хто прийшов на президію, був і Юрій Єхануров — перший заступник голови «НУ», який публічно виступає за створення саме «широкої» коаліції. Він теж проголосував «за». Щоправда, висловив при
цьому кілька застережень.

«Юрій Іванович погодився, що ми підтверджуємо рішення з’їзду та попередні зобов’язання, — каже Лілія Григорович. — Але він як класний економіст поставив кілька питань. Зокрема, про реалістичність виплати заборгованостей Ощадбанку СРСР за два роки. Я вважаю, що в цьому він опосередковано допомагає і БЮТу. Можу провести паралель. Я медик. І якби мені треба було заради політичної мети підписатися під тим, що рана загоїться за день, а не за кілька, я б обов’язково спитала: яким чином?».

Колишній міністр юстиції від «НУНС» Роман Зварич, коментуючи рішення президії, сказав, що «це (курс на союз із БЮТ. — Авт.) — одна з основних позицій, яка лягла в основу створення нашого блоку». «Її слід вважати одним з базових зобов’язань перед нашими виборцями, які голосували за «НУНС», сподіваючись на те, що нарешті у ВР буде створена демократична коаліція, яка зможе забезпечити демократичні перетворення у державі», — цитує слова Зварича прес–служба «НУНС». Що ж до можливих відступників, то пан Роман додав: «Якщо теоретично припустити, що хтось з якихось причин змінить свої позиції, я вважаю, таким політикам слід шукати іншу політичну силу, склавши свій депутатський мандат».