Не лізь у мій комп’ютер!

27.10.2007

Інтернет–асоціація України, яка об’єднує понад 80 підприємств та організацій, що працюють в галузі інформаційних технологій і телекомунікацій, звернулася до Президента з проханням скасувати постанову Кабінету Міністрів №1169. Ця постанова майже безперешкодно дозволяє правоохоронцям одержати доступ до конфіденційних даних громадян. ІнАУ називає цей документ антиконституційним і таким, що порушує базові права громадян.

Повна назва постанови — «Про затвердження Порядку отримання дозволу суду на здійснення заходів, які тимчасово обмежують права людини, та використання добутої інформації». Ця постанова, зокрема, дозволяє видавати дозвіл на «тимчасове обмеження прав людини» не через мотивоване рішення суду, як було дотепер, а на дозвіл, який видається одноосібно головою апеляційного суду. В ІнАУ скаржаться, що така процедура «фактично не підлягає ніякому контролю у зв’язку з так званою «цілковитою таємністю».

На вчорашній прес–конференції «інтернетники» поскаржилися, що правоохоронці, маючи такий дозвіл, отримують «вільний доступ до всіх електронних носіїв інформації». Зокрема, сайт «Українська правда» цитує члена правління ІнАУ Олександра Ольшанського, який роз­повів: «Ще не висохло чорнило на цій постанові, а в мене вже був співробітник СБУ з дозволом від якогось голови Закарпатського адміністративного суду. Той вирішив, що одна з партій, яка пройшла до парламенту, є терористичною організацією, і йому потрібні [електронні]поштові скриньки цієї партії».