Прощавайте, «старі» ціни!

24.10.2007

Увага мешканців краю, де ударними (й не дуже) темпами піднімають на–гора «хліб промисловості», нині більше прикута таки до хліба насущного. А точніше — до цінників на хлібобулочні вироби. Ще донедавна згадувані аж ніяк не «тихим» словом «старі» ціни тепер видаються такими милими, доступними і бажаними. І навіть недавнє часткове підвищення вартості хліба тут зустріли тільки... полегшеним зітханням. Адже, приміром, батони та «Бородінський» подорожчали всього на 10 копійок. Бо, схоже, це дрібниця у порівнянні з тим, що очікує споживачів у вже недалекому майбутньому.

Те, що нові ціни неприємно вразять донеччан, зрештою, не приховують і керівники області. На недавній зустрічі з журналістами це підтвердив голова Донецької обласної держадміністрації Володимир Логвиненко. За його словами, стримувати нині існуючі ціни на хлібобулочні вироби вдасться недовго — 7—10 днів. А далі хлібовиробники вже не матимуть наміру зазнавати збитків, адже головний виробник продукції — асоціація «Донбасхліб» майже вичерпала можливості використовувати зерно та борошно з державного резерву. «Асоціація проплатила за 5 тисяч тонн борошна за ціною 1400 гривень, і найближчими днями ми отримаємо це борошно, — розповів Володимир Логвиненко. — Проте я не можу гарантувати, що це нам допоможе, припустимо, ще 7—10 днів утримувати ситуацію».

До речі, лише за серпень і вересень асоціація «Донбасхліб», утримуючи ціни на попередньому рівні, вже зазнала чималих збитків. «Результат того, що ми досі робили, — практично найнижчі ціни на хліб в Україні, — свідчить керівник Донеччини. — Однак якщо врахувати, що 90 відсотків основних витрат у виробництві борошна — це зерно і його ціна, а у виробництві хліба це 60 відсотків, ми розуміємо, що саме сировина є основною складовою формування собівартості».

Словом, за попередніми підрахунками, ціна на хліб збільшиться десь на 60 копійок. Щоправда, поки планується змінювати ціни в неприємний бік у кілька етапів. Саме такий підхід дасть можливість уникнути збитків хлібовиробникам і подбати про споживачів, зменшивши «удар по кишенях». Особливо це стосується незаможних верств донеччан, які, закономірно, розраховують на дотації.

Нині мешканці Донецької області щомісяця споживають 36 тисяч тонн хліба (на одну людину, за підрахунками фахівців, у середньому припадає близько 8 кілограмів). І попередні відповідні розрахунки свідчать, що, внаслідок очікуваного збільшення цін на хліб на 60 копійок, «удар» по пересічному сімейному бюджету дорівнюватиме 5 гривням. Хоча, мабуть, це за умови, якщо донеччани споживатимуть хліба за новими цінами значно менше, ніж тепер.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

У Сумах не до малозабезпечених

Місцеве хлібопекарське підприємство підвищило відпускні ціни на два масових сорти хліба, в середньому, на тридцять відсотків. Відтепер найпоширеніший тут «Сумський» коштує 2,40 гривні, а батон «Український» — 2,12 гривні за буханець. При цьому «Сумський хлібокомбінат» припинив виробництво «соціального» хліба для малозабезпечених верств населення.