Завдання для переможців

23.10.2007

Інтелігенція та студентство закликають Президента та переможців парламентських виборів провести люстрацію фальсифікаторів виборів та сепаратистів. «Треба ухвалити закон, який заборонить займати посади у виборчих комісіях, на державній службі, в адміністраціях навчальних закладів особам, визнаним судом причетними до виборчих фальсифікацій або закликів до сепаратизму», — йдеться у зверненні, під яким підписалася низка науковців, митців, політиків, студентських активістів тощо. Ініціаторами звернення виступила громадська організація «Студентське братство».

У зверненні також є заклик здійснити програму національного відродження. «За допомогою державних програм треба вшанувати і повернути суспільству імена мільйонів жертв репресій, голодоморів, а також борців за незалежність. У кожному населеному пункті їхні імена на пам’ятних знаках і у назвах вулиць мають замінити леніних, постишевих, косіорів та інші символи тоталітарного минулого», — відзначається у зверненні. Підписанти також закликають підтримати дер­жавну мову. «Українці більше не повинні через суди вимагати навчання рідною мовою», — наголошується у документі.

Лист підписали почесний президент Києво–Могилянської академії В’ячеслав Брюховецький, президент НаУКМА Сергій Квіт, директор Київського державного театру оперети Богдан Струтинський, директор Інституту філософії Мирослав Попович, директор Інституту мистецтвознавства, фокльористики та етнографії НАНУ Ганна Скрипник, дисидент Левко Лук’яненко, музикант і журналіст Роман Чайка, письменник Юрій Покальчук, кандидати в нардепи Андрій Шкіль, В’ячеслав Коваль, Михайло Волинець, Лев Бірюк, Юрій Гнаткевич, Мустафа Джемілєв, «губернатор» Тернопільської області Іван Стойко та ін.