Реве та стогне в Казантипі

18.10.2007
Реве та стогне в Казантипі

Природа в Казантипі й справді фантастична. (Фото автора.)

Подія, на яку гостро відреагувала Кримська республіканська асоціація «Екологія і світ», — зйомки нового фільму російським кінорежисером Федором Бондарчуком вартістю 29 мільйонів доларів за романом братів Стругацьких «Заселений острів». Точніше, тієї частини проекту, який знімався у Казантипському природному заповіднику на березі Азовського моря. Виявляється, там під час натурних зйомок наприкінці минулого місяця росіяни влаштували батальні сцени фантастичного майбутнього, але з цілком реальними вибухами і стріляниною та навалою бронетехніки. Дозвіл на зйомки видала Державна служба заповідної справи Мінприроди України. Однак лише стосовно задіяння «доріг загального користування, а також на ділянках заповідника в наукових та еколого­освітніх цілях». У результаті натурних зйомок тварини, стверджують кримські екологи, були налякані шумом. Скільки комах, ящірок і змій загинуло під гусеницями техніки, не знає, мовляв, навіть директор Казантипського заповідника, який нібито погодив усі знімальні моменти. За завдані природі збитки бюджетом «Заселеного острова» передбачена компенсація тільки у 100 тисяч гривень.

Утім вищезгаданий шумовий ефект — це лише ланка в ланцюзі знищення Казантипа. Як ідеться у заяві кримських екологів, у ході «уточнення меж» у 2002 році Верховна Рада Криму зменшила його територію у два рази — з 900 до 450 гектарів. Нині — це своєрідний бублик із діркою, де добувають нафту і йде розпаювання землі. І хоча межі природного заповідника визначені, проте державного акту на землю він не отримав досі. Тому власті сусіднього селища Щолкіне добиваються виділення частини заповідної території під міське кладовище!

Занепокоєна цією невтішною тенденцією, «Екологія і світ» вимагає від Мінприроди України включити центральну частину мису Казантип до складу природного заповідника, створити його охоронну зону, а також провести виїзну колегію Мінприроди з метою оцінки стану природнозаповідного фонду півострова і прийняти чіткий план зі збереження існуючих заповідних територій і створення нових.