НОВИНИ ПЛЮС

17.10.2007

Путін в Ірані

Президент Росії Володимир Путін учора вранці прибув до Тегерана і відразу ж зустрівся зі своїм іранським колегою Махмудом Ахмадінеджадом. Під час розмови він запевнив іранського лідера, що Росія ніколи не стане плацдармом для американського нападу на Іран. Путін також заявив, що жодна країна Прикаспійського регіону не повинна входити в проекти міжнародних нафтопроводів, якщо вони не мають підтримки найбільшої регіональної потуги (читай — Росії). Потім розпочався саміт п’яти країн Прикаспійського регіону, під час якого Путін повторив свою тезу. Обидва різкі випади Путіна були адресовані Азербайджану, який є членом міжнародного проекту будівництва нафтопроводу в обхід Росії та готовий надати свою територію для можливої американської військової акції проти Ірану. Ахмадінеджад також наголосив на необхідності тримати треті країни подалі від Каспію.

Продовжено місію миротворців у Абхазії

Рада безпеки ООН позавчора одностайно проголосувала за продовження до 15 квітня 2008 року місії російських миротворців у Грузії та висловила «серйозне занепокоєння» з приводу насилля, яке підсилює напругу між Грузією та сепаратистською республікою Абхазія. РБ ООН звернулася до Генсека Пан Кі Муна з проханням встановити «інтенсивний і продуктивний діалог між двома сторонами та провести грузинськоабхазьку зустріч на найвищому рівні з метою досягнення тривалої та дієвої угоди». Миротворча місія на цей час нараховує 400 осіб, включно з 133 військовими спостерігачами та 19 міжнародними поліцейськими.

Грузинський телеканал «Руставі2» вчора повідомив, що співробітники російської прокуратури затримали заступника командира російських миротворців у Абхазії, командира посту № 302 та головного лікаря миротворців за торгівлю наркотиками. Російська сторона спростувала це повідомлення і назвала інформацію грузинських ЗМІ провокацією.

У Бангладеш затонув пором

Учора в Бангладеш, за 150 км на південь від Дакки, під час сильної бурі затонув пасажирський пором, на борту якого перебували приблизно 250 пасажирів. Вцілілі в цій катастрофі стверджують, що понад сто осіб не встигли залишити пором і затонули разом із ним. Більшість пасажирів були туристами. Наразі не відомо, чи були серед них іноземці.

Автокатастрофа в Татарстані

Учора вранці на трасі Казань­Оренбург за 130 км на схід від Казані сталося зіткнення пасажирського мікроавтобуса «Мерседес» та вантажівки «Сканія», в результаті якого 10 пасажирів автобуса включно з водієм загинули, а семеро отримали поранення. Водій вантажівки не постраждав. Поранених доставлено до лікарні, троє з них перебувають у тяжкому стані, повідомила ДАІ Татарстану.

Терорист­н-евдаха підірвав свою родину

Молодий чоловік, який мав здійснити самогубний терористичний замах у місцевості Хора в провінції Урузган на півдні Афганістану, позавчора випадково детонував вибухівку і вбив всю свою родину. Члени родини, які вціліли, розповіли, що терорист-невдаха вручив матері 3600 доларів і повідомив, що йде здійснювати шахідську акцію. Коли мати намагалася затримати недосвідченого таліба й почала з ним сперечатися, вибуховий пристрій спрацював. Від вибуху загинув сам терорист, його мати, брат і дві сестри. За повідомленням МВС Афганістану, вбивця навчався в ісламській релігійній школі в Пакистані, а мішенню замаху мали стати афганські сили безпеки.

Чорногорія стала ближчою до ЄС

Чорногорія позавчора підписала договір про стабілізацію та асоціацію з Європейським Союзом, повідомляє «Німецька хвиля». Чорногорський прем’єр­міністр Желько Штуранович заявив у Люксембурзі, що його країна прагне вже на початку наступного року зробити заявку на членство в євроспільноті. Міністр закордонних справ Португалії, яка нині головує в ЄС, Луїш Амадо заявив, що підписання цього договору стало важливим кроком на шляху стабілізації Західних Балкан. Асоціативне членство розглядається як важливий крок на шляху до повноцінного членства в ЄС.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>