Тегеран—2007

16.10.2007

Президент Росії Володимир Путін учора ввечері розпочав дводенний робочий візит до Ірану. В.В.П. є першим радянським чи російським лідером, який відвідує цю країну з того часу, як Йосип Сталін у 1943 році їздив у Тегеран для зустрічі з лідерами Великої Британії та США. Головна мета візиту президента Росії — участь у другому саміті країн Каспійського регіону.

Путін прибув до Ірану, незважаючи на попередження про те, що кілька груп терористів­самогубць готують замах на його життя. Таке попередження напередодні візиту розповсюдила інформагенція «Інтерфакс» з посиланням на джерела в російських спецслужбах, не наводячи при цьому жодних доказів чи будьякої додаткової інформації.

Історія «замахів» на Путіна є такою ж довгою, як і таємничою. Вперше на його дорогоцінне життя мали «замахнутися» 1999 року, під час саміту НАТО в Стамбулі, коли Путін був прем’єр­міністром (ще за президентства Бориса Єльцина). 2000 року спецслужби України повідомили, що їм вдалося попередити замах на Путіна в Ялті. 2001 року подібну заяву зробили спецслужби Азербайджану. 2003 року поліція Лондона заарештувала двох підозрюваних у підготовці замаху на російського лідера. В жодному з цих випадків не повідомлялося про особи підозрюваних, їхні мотиви, подробиці запланованих терактів чи суди над можливими виконавцями. Тому напрошується висновок, що такі повідомлення є пропагандистською акцією для підвищення авторитету Путіна та надання його особі героїчного ореолу в російському суспільстві.

Прес­служба Кремля відмовилася коментувати резонансне повідомлення «Інтерфаксу». А прессекретар МЗС Ірану Мохаммад Алі Хоссейні назвав його «абсолютно безпідставним».

Російського президента супроводжують глава МЗС Сергій Лавров та керівник «Росатому» Сергій Кирієнко, який є співголовою російсько­іранської міжурядової комісії з торговельно­економічного співробітництва. Головні дискусії на саміті між п’ятьма його учасниками — Іраном, Росією, Азербайджаном, Туркменістаном та Казахстаном — будуть точитися навколо розподілу природних запасів Каспійського моря: від наф­ти та газу і до ікри осетрових.

Іран, який до 1991 року ділив ресурси Каспію навпіл з СРСР, після розпаду радянської імперії програє, оскільки Росія, Казахстан та Азербайджан наполягають на тому, що дно цього внутрішнього моря повинно бути розподілене пропорційно до довжини берегової лінії кожної з п’яти країн, які прилягають до нього. Іран, якому це не вигідно, наполягає на рівному розподілі — по 20 відсотків морського дна кожній з п’яти країн.

П’ять прикаспійських держав почали процес розподілу морського дна ще на першому саміті, який відбувся 2002 року в Туркменістані, але за останні п’ять років так і не наблизилися до остаточної домовленості. Невизначеність стала на перешкоді реалізації кількох міжнародних проектів із транспортування каспійської нафти на Захід, в обхід території Росії.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>