«...І консолідація навколо Ху»

16.10.2007
«...І консолідація навколо Ху»

Репетиція урочистої пісні перед з’їздом КПК. (Фото РЕЙТЕР.)

Учора в Пекіні почав свою роботу XVII Всекитайський з’їзд Комуністичної партії Китаю. Такі форуми відбуваються кожні п’ять років, на них приймають плани розвитку країни на наступну п’ятирічну, затверджують важливі кадрові зміни в партійному та господарському керівництві.

Учора перед 2217 делегатами зі вступною промовою під назвою «Високо нести великий прапор соціалізму з китайською специфікою, боротися за нову перемогу в справі повної побудови середньо заможного суспільства» виступив голова КНР Ху Цзиньтао. Як повідомляє БіБіСі, він заявив, що, незважаючи на стрімке економічне зростання, країна має численні соціальні та екологічні проблеми, серед яких однією з головних є корупція. Китайський лідер наголосив, що «саме виживання» партії залежить від того, чи влада виявиться здатною рішуче карати корумпованих чиновників. А «середньо заможне» суспільство в КНР має бути побудоване до 2020 року.

Ніхто не має сумнівів, що Ху переоберуть на другий і останній терміни, але його головним завданням буде висування особи, яка замінить його на посаді голови 2012 року. Тому персональний склад нового політбюро, затвердженого на з’їзді, багато що скаже про напрямок розвитку країни.

Іншим важливим моментом виступу Ху на з’їзді було ставлення до Тайваню, який Китай вважає частиною своєї території. «Китай ніколи нікому не дозволить відділити Тайвань від батьківщини — в ім’я будьяких цілей і будьякими засобами», — заявив Ху Цзиньтао. Але при цьому додав, що приєднання Тайваню до Китаю відбудеться мирними засобами.

Інший високий представник КПК Лі Дуншен ще напередодні відкриття з’їзду наголосив, що «в Китаї ніколи не буде демократії західного зразка». Країна розвиватиметься в рамках «соціалістичної демократії».

Головними темами дискусій на з’їзді, який триватиме до кінця цього тижня, визначено досягнення в країні соціальної гармонії, науковий розвиток, модернізацію збройних сил, підвищення добробуту народу та «консолідацію народу і партії навколо позиції голови Ху».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>