За Петлюру відповів Петро І

16.10.2007
За Петлюру відповів Петро І

Уже з пообідньої пори п’ятниці Петро I стояв у своєму «первозданному» вигляді. (Фото автора.)

У ніч на минулу п’ятницю невідомі облили червоною фарбою пам’ятник російському імператору Петру І, встановлений біля входу в музей історії Полтавської битви, що в передмісті обласного центру. Співробітник приватної охоронної фірми, котрий чергував тієї ночі в музеї, стверджує, що «художники» під’їхали до бронзової двометрової скульптури на «Жигулях». Для здійснення задуму їм знадобилося кілька банок фарби — «тару» вони залишили біля пам’ятника. Кажуть, одну з них навіть не встигли використати, поспіхом відступаючи з місця події.

Біля бронзового Петра вони залишили листівку без підпису, але з печаткою, на якій зображений спрямований донизу меч. Закінчується вона традиційним для українських націоналістів закликом: «Слава нації! Смерть ворогам!». Зміст послання засвідчує: йдеться про «відплатну» акцію–відповідь на знесення мерією Полтави кам’яної стели на місці майбутнього пам’ятника голові Директорії, головному отаману військ УНР Симону Петлюрі. В тексті навіть згадуються прізвища мера Андрія Матковського та його галасливого комуністичного соратника. З відповідними «компліментами» на їхню адресу.

Нагадаємо, що перед знесенням «петлюрівську» стелу також обливали спочатку червоною фарбою, а потім і займистою рідиною (відповідальність за таке дикунство взяла на себе сумнозвісна Євразійська спілка молоді, яка вважає Полтаву «містом російської імперської слави»). Але якщо ні бойовикам–«євразійцям», ні чільникам мерії нічого не загрожувало, бо ж наріжний камінь Петлюрі не набув статусу пам’ятки архітектури, то згаданий пам’ятник «тому Першому, що розпинав нашу Україну», такий статус має вже давно. А значить, за його «псування», згідно зі статтею 298 Кримінального кодексу, можна поплатитися чималим штрафом або навіть позбавленням волі на строк від двох до п’яти років. Щоправда, як повідомили вчора власкору «УМ» у Полтавському міськуправлінні міліції, кримінальну справу за цим фактом ще не порушували. Поки триває перевірка, яку ведуть співробітники Київського райвідділу міліції. Бронзового ж Петра І працівники музею відмили від фарби за кілька годин.