Усім миром

11.10.2007
Усім миром

На місці спорудження пам’ятника кипить робота. (Фото автора.)

Цей пам’ятник провідникові Організації українських націоналістів на однойменній вулиці Бандери споруджують методом народної будови. Це означає, що певну частину коштів, а саме 500 тисяч, зібрали львів’яни, ще 1,5 мільйона виділила місцева влада. Загальна вартість монумента, за словами голови громадського оргкомітету зі спорудження пам’ятника Бандері Андрія Парубія, — 4,8 мільйона гривень. До збору коштів підключились і українські громади у США та Канаді. Зведення пам’ятника в такий спосіб не є новиною для Західної України, адже свого часу в селах саме так часто будувались будинки «Просвіти».

Пам’ятник спорудили б і раніше, якби, за словами голови Львівської обласної ради Мирослава Сеника, за цю справу серйозно взялися. Адже минуло десять років відтоді як з’явилася ідея щодо спорудження монумента, а в 2002 році було визначено та затверджено проект скульптора Миколи Посікіри та архітектора Михайла Федька. Згідно з проектом, на площі неподалік храму св. Ольги та Єлизавети встановлять чотири тридцятиметрові колони, попереду яких стоятиме бронзовий пам’ятник Бандері заввишки понад сім метрів. Колони монумента буде «вдягнуто» у матерію червоного, чорного, жовтого і блакитного кольорів.

За словами Андрія Парубія, відкриттю монумента передували грунтовні роботи, в результаті яких замінено комунікації на площі, яку виклали плиткою та гранітом. 13 жовтня відбудеться перший етап відкриття пам’ятника Степанові Бандері. До цього часу впорядкують площу перед ним, завершать підмурівок та буде встановлено сам пам’ятник. А тріумфальну арку завершать до 100–річчя Степана Бандери.

А ТИМ ЧАСОМ...

* 11 жовтня у Києві відбудеться «круглий стіл» «УПА між історією і політикою: важкий шлях до правди», приурочений 65–й річниці створення УПА. У дискусії візьмуть участь історики, політики, політологи, журналісти, представники громадських організацій: Тарас Стецьків, Іван Васюник, Володимир Філенко, Олесь Доній, Роман Чайка, Іван Малкович, Юрій Макаров, Вахтанг Кіпіані, Володимир Полохало, Олег Зарубінський та інші.

 

* 13—14 жовтня з нагоди 65–річчя створення Української Повстанської Армії відбудеться Світовий марафон «Акція солідарності з УПА», в рамках якого у Києві, обласних центрах та місцях поселення української діаспори пройдуть урочисті віча, зібрання та церковні служби. Серед іншого, на цих зібраннях планують прийняти звернення до органів державної влади України, в тому числі через посольства та консульства України в інших державах, з вимогою державного визнання в Україні учасників національно–визвольних змагань. Опікується координацією цих заходів Світовий ювілейний комітет з відзначення 65–ї річниці утворення УПА, а українські міста, особливо обласні центри, провести збори й урочистості зобов’язав своїм указом Президент Віктор Ющенко.

 

* 14 жовтня опівдні на Софійській площі у Києві відбудеться Лицарське свято «В обороні рідної землі» — зібрання духовенства, ветеранів ОУН–УПА, діячів культури та науки, студентської молоді, а також політичних та громадських організацій.

 

* О 16:00 у Національному палаці «Україна» відбудеться театралізоване дійство «Хай мовчать Америки й Росії, коли я з тобою говорю...», урочисті збори та святковий концерт.

 

* У Сімферополі представники націонал–патріотичних організацій 14 жовтня теж зберуться на віче. Зараз на півострові мешкає десять ветеранів УПА, двоє з яких візьмуть участь у вічі. Відбудеться богослужіння в одному з місцевих храмів та покладання квітів до пам’ятника Тарасові Шевченку в Сімферополі.

 

* 14 жовтня Всеукра–їнське об’єднання «Свобо–да» проведе в Києві Марш за визнання УПА. Учасники ходи зберуться біля пам’ятника Тарасові Шевченку о 10–й годині і пройдуть за маршрутом: вул. Льва Толстого—площа Льва Толстого—вул. Велика Васильківська—вул. Хрещатик—майдан Незалежності—вул. Михайлівська—Михай–лівська площа—Софійська площа.