НОВИНИ ПЛЮС

11.10.2007

«Охорона», яка вбиває цивільних в Іраку

Позавчора охоронці з приватної австралійської фірми на людній вулиці Багдада відкрили вогонь по машині, яка видалася їм підозрілою, і вбили двох іракських жінок–християнок. Одна з жінок використовувала цей Седан як приватне таксі, щоб заробити на утримання своєї родини, а друга була пасажиркою.

Цей інцидент стався наступного дня після того, як уряд Іраку вручив представникам американської адміністрації офіційну вимогу, аби американська приватна охоронна фірма «Блекуотер» виплатила компенсації родинам іракських цивільних, убитих працівниками «Блекуотера», та залишила територію Іраку. Охоронці «Блекуотера» минулого місяця відкрили хаотичну стрілянину в Багдаді та вбили 17 мирних громадян.

Добити курдського ворога в його гнізді

Уряд Туреччини звернувся до парламенту своєї країни за дозволом на проведення військової операції проти курдських сепаратистів на території Іраку. Впродовж останніх днів у результаті нападів бойовиків із Курдської робітничої партії загинуло 15 турецьких військовослужбовців, тому розгнівана турецька громадськість вимагає від уряду прем’єр–міністра Ердогана вжити рішучих дій проти курдських терористів, які переховуються на базах на півночі Іраку. Наразі Вашингтон застерігає Анкару від інтервенції.

Ситуація у М’янмі

Військові очільники М’янми (Бірми) заарештували п’ятьох генералів і майже 400 солдатів, котрі відмовилися відкрити вогонь і вдаватися до застосування сили проти буддистських ченців та інших учасників антиурядових демонстрацій у місті Мандалай. Такі дані з посиланням на анонімного члена бірманського керівництва вчора подала індонезійська газета «Джакарта пост».

Нагадаємо, що масові виступи проти бірманської хунти, очолені буддистськими ченцями, почалися 19 серпня й були пов’язані з дворазовим підвищенням цін на паливо. Рада ООН з прав людини вимагає від влади М’янми надати можливість спеціальному доповідачеві Об’єднаних Націй відвідати цю країну, щоб з’ясувати ситуацію.

Поліція допитала прем’єр–міністра Ізраїлю

Позавчора ізраїльська поліція впродовж усього дня допитувала прем’єр–міністра Ехуда Ольмерта в його резиденції. Слідчі органи підозрюють, що два роки тому, перебуваючи на посаді міністра фінансів у кабінеті тодішнього прем’єра Аріеля Шарона, Ольмерт використав своє службове становище і посприяв своєму приятелю, австралійському «королю нерухомості» Френку Лоу, під час тендеру із приватизації другого за розміром ізраїльського банку. Представники антикорупційного підрозділу ізраїльської поліції також цікавилися тим, як Ольмерту вдалося придбати в 2004 році будинок у Єрусалимі за суму, яка на 300 тис. доларів менша від його ринкової ціни, чому він у 2003 році, перебуваючи на посаді міністра торгівлі, призначив на всі керівні посади в державній Агенції з малого бізнесу винятково своїх друзів та чому надав особливі преференції фабриці, власником якої є його приятель Урі Мессер? На підставі відповідей Ольмерта прокуратура має визначитися, чи висувати прем’єр–міністру офіційне звинувачення.

Республіканці не виключають війни з Іраном

«Атака на Іран може бути необхідною, щоб запобігти набуття цією країною ядерної зброї», — заявили головні претенденти на президентство від Республіканської партії США під час теледебатів, які велися в місті Дірборн, штат Мічіган. Найбільш войовничу позицію зайняв колишній мер Нью–Йорка Рудольф Джуліані: якщо він стане президентом, Джуліані не виключає прийняття рішення про бомбардування іранських ядерних об’єктів, оскільки безпека США для нього є важливішою, ніж світова громадська думка.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>