Не «тіпа вандалізм»

11.10.2007

Представники горезвісної Євразійської спілки молоді знову нагадали Харкову про своє існування. Цього разу підпільне, оскільки Адміністративний суд міста після знищення Євразійською спілкою молоді пам’ятника воїнам УПА у Молодіжному парку заборонив її діяльність на теренах регіону. Деякі активісти організації після зимового вироку навіть змушені були просити політичного притулку в Росії.

Але, як з’ясувалося днями, всі ідейні українофоби з міста таки не виїхали і навіть встигли вдруге продемонструвати своє ставлення до історії України, а саме: знищили пам’ятний знак Героям Крут, що був встановлений у сквері Перемоги активістами «Пори» взимку минулого року. У цьому ж таки невеликому парку є Алея молодогвардійців, де споруджені пам’ятники юним героям Великої Вітчизняної війни.

Про свою причетність до сплюндрування гранітної стели «євразійці», як і минулого разу, повідомили самі, помістивши на власному сайті інформацію під назвою «Тіпа вандалізм». «А пам’ятники на Україні зникають і далі, — пише вдоволений автор. — Цього разу цілеспрямовано були відпрацьовані пам’ятники героям Крут. Один постамент знесли в Харкові у ніч із 22 на 23 вересня. А величезний монумент на місці вбивства студентів 28 вересня знову облили жовтою фарбою і підпалили. Тепер білий мармур доведеться встановлювати заново».

Тут же євразійці не без гордості повідомляють, що саме вони недавно «здійснили ритуальне «облиття» каменя червоною фарбою» на місці, де мав бути встановлений у Полтаві пам’ятник Симону Петлюрі. А пізніше закидали вже сам пам’ятник пляшками з «коктейлем Молотова». Автор відверто хизується тим, що розпалене у такий спосіб багаття палало цілу годину поспіль. Полтаву, як свідчить те саме повідомлення, представники ЄСМ вважають «містом російської імперської слави», а тому «прославлення у ньому ворогів Вітчизни» вважають великою образою.