«Прорив» у законі

11.10.2007

Потенційна більшість

Блок Юлії Тимошенко та «Наша Україна — Народна самооборона» у рамках переговорів про створення коаліції сформували робочі групи і доручили їм підготовку кількох напрямків. Одні займатимуться програмними документами майбутньої коаліції та уряду. Інші розроблятимуть законопроекти, які належить прийняти одразу після початку діяльності нової Верховної Ради.

Один із найголовніших документів — новий закон про Кабінет Міністрів. «Нашоукраїнець» Микола Оніщук розповів, що новела «у значній мірі враховує ті зауваження і пропозиції Президента, які ним свого часу були направлені до Верховної Ради». Нагадаємо, свого часу глава держави наклав вето на закон про Кабмін. Утім «регіональна» більшість подолала його (до речі, спільно з БЮТ), проігнорувавши зауваження Президента. Але тепер, зазначив Оніщук, «усі ці пропозиції враховані».

Якщо буде прийнято новий закон, то глава держави поверне собі право самостійно вносити подання на призначення та звільнення міністрів закордонних справ і оборони. Однак Оніщук поправляє, що йдеться не про «відвойовування». «Ці положення приводяться у відповідність до Конституції, де лише винятково за поданням Президента здійснюються відповідні призначення», — цитує Оніщука прес–служба «НУНС». Ще одна велика зміна — посилення ролі РНБО (а де–факто — Президента) та її впливів на уряд.

Незважаючи на те, що лідери БЮТ мали неприємний досвід роботи в суперництві з «порошенківським» Радбезом у 2005 році, на вчорашній прес–конференції Олександр Турчинов заявив: «Усі зауваження Президента можуть бути враховані у новій редакції цього закону». За даними «УМ», на позавчорашній зустрічі з Ющенком на це пристала й сама Тимошенко.

Глава держави намагається посилити свої можливості та впливи через інші закони, а також сподівається домогтися права на участь у призначенні голови Податкової адміністрації та міністра внутрішніх справ. Принаймні такі дані отримала «Українська правда».

Поки що переговори ведуться двома учасниками, без Володимира Литвина, який зі своїм блоком міг би зміцнити потенційну демократичну більшість. «Помаранчеві» чекають, що він відгукнеться на запрошення приєднатися до коаліції та їхніх програм. «Включатися в торги, у якісь пропозиції, обговорювати квоти, поки не буде офіційної заяви про бажання приєднатися до коаліції демократичних сил, ми не будемо», — сказав учора Турчинов журналістам.

Потенційна меншість

Цікаво, що поки «НУНС» і БЮТ ведуть переговори про коаліцію, Партія регіонів теж заявляє, що проводить розмови... про більшість. В інтерв’ю радіо «Ера» керівник юридичного департаменту Партії регіонів Юрій Мірошниченко заявив, що найбільш бажаною для країни є коаліція національної єдності, «коаліція чотирьох» (тобто, слід розуміти, всі переможці виборів, крім комуністів). «Досягнення порозуміння між основними учасниками політичного життя країни є абсолютно необхідним для проведення стратегічних, системних реформ, які, як правило, потребують внесення змін до Основного закону, а отже, і конституційної більшості у парламенті», — каже Мірошниченко, натякаючи на те, що «помаранчевим» не вдасться провести конституційні зміни без підтримки Партії регіонів.

Що ж до опозиційного статусу, то Мірошниченко скептично ставиться до ідеї надання опозиції посади віце–прем’єра та заступників міністрів. За його словами, це нагадує спробу «дати відкупного», аби ПР погодилася перейти в опозицію. Мірошниченко вважає, що в такому випадку ця ідея навіть не підлягатиме обговоренню і її відхилять. Вони не хочуть брати на себе частину відповідальності за роботу майбутнього уряду.

 

АНЕКДОТИ В ТЕМУ

— Ви чули — Тимошенко хоче запропонувати «регіоналам» пост віце–прем’єра. Цікаво, Янукович піде на таку посаду?

— Та нізащо. Йому набагато приємніше бути під Ахметовим, ніж під Юлею.

* * *

Оголошення: «Є вакантна посада вахтера 3–го під’їзду Кабміну. Працівникові надається статус державного службовця, пільгові обіди та сніданки, можливе кар’єрне зростання. Вимоги до кандидата: досвід роботи Прем’єр–міністром не менше чотирьох років, служба в армії або відсидка на зоні (бажано кілька), комунікабельність та відвертість. Кількість тілоохоронців значення не має.

Спитати Юлю».