Енергобезпека — з литвинами

11.10.2007
Енергобезпека — з литвинами

Енергетичний саміт став приводом, аби зібратися, і для керівників ГУАМ. (Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА.)

У столиці Литви вчора й сьогодні відбувається так званий Енергетичний саміт — Вільнюська конференція з питань енергетичної безпеки–2007 «Відповідальна енергетика для відповідальних партнерів». У цьому заході бере участь і Президент України Віктор Ющенко. Загалом на конференції, яка є продовженням Краківського саміту (травень 2007), працюють делегації із майже 20 країн. Окрім Ющенка й президента Литви Адамкуса, на конференції главами держав представлені також Польща, Латвія, Румунія, Грузія й Азербайджан. Від Євросоюзу — комісар з питань енергетики.

Головна тема Вільнюської конференції — зовнішня енергетична політика Європейського Союзу — включає обговорення й таких аспектів, як пошуки взаємовигідного енергетичного діалогу з Росією; енергетична співпраця з Центральною Азією та регіоном Каспійського моря. Як повідомляє президентська прес–служба, з ініціативи України на саміті відбудеться «круглий стіл» щодо створення спільного європейського транзитного простору в Центральній і Східній Європі, що передбачає вирішення транзитних питань відповідно до Європейської енергетичної хартії та національних інтересів країн.

Як повідомляє «Інтерфакс—Україна», у ході Вільнюської конференції директор департаменту економічного співробітництва МЗС України Сергій Корсунський заявив: проекти забезпечення енергоресурсами Європи, розглянуті без участі України, свідчать про байду­жість Європи до українських проблем. «Намір імпортувати російський газ, оминаючи Україну, — зрозумілий сигнал українському народу: ми вас залишаємо наодинці, викручуйтеся, як хочете», — сказав Корсунський, маючи на увазі проект створення газогону «Північний потік» із Росії в Західну Європу і проект «Набукко» — постачань азербайджанської сировини через Туреччину.

Перед початком саміту відбулася двостороння зустріч президентів України та Литви. Валдас Адамкус, зокрема, висловив сподівання, що у Вільнюсі учасники зібрання зможуть вийти на чіткий договір щодо реалізації литовсько–польського проекту енергетичного мосту та угоду щодо енергетичної співпраці у контексті реалізації проекту нафтопроводу «Одеса—Броди—Плоцьк». Глави держав також порушили тему співпраці України та Литви у галузі електроенергетики. Віктор Ющенко передав литовській стороні пропозицію щодо участі України у реалізації будівництва нової АЕС на заміщення Ігналінської, яка діє в Литві нині.

Під час дводенного робочого візиту до Литви Президент Ющенко також планує взяти участь у засіданні країн–учасниць ГУАМ, присвяченому 10–річчю цієї організації, провести зустріч з азербайджанським колегою, аби обговорювати свою ініціативу щодо формування спільного Балто–Чорноморсько–Каспійського енерготранзитного простору.

 

ДО РЕЧІ

На зустрічі з Віктором Ющенком Валдас Адамкус відзначив демократичність та законність проведених в Україні позачергових виборів до Верховної Ради. З цього приводу В.Ю, сказав таке: «Ці вибори продемонстрували знакову річ — Україна змогла вперше за свою історію провести позачергові вибори демократично і прозоро. Тепер лишилося сформувати коаліцію та уряд і запропонувати опозиції гідні умови для діяльності».