НОВИНИ ПЛЮС

09.10.2007

Ізраїль погоджується поділити Єрусалим

Ехуд Ольмерт повідомив учора, що уряд підтримує поділ Єрусалима на палестинську та єврейську частини. Це питання було ключовим у розбіжностях між Ізраїлем та Палестиною. Згідно з домовленостями, контроль над святими місцями, зокрема і над Храмовою горою, буде передано Йорданії, але як можливі «контролери» розглядаються також ООН або Єгипет. Про це передав ізраїльський «7 канал».

Ізраїльські війська також зняли блокаду більшості палестинських територій, яка була запроваджена 25 вересня у зв’язку з єврейськими святами. Заблокованим залишається контрольований ХАМАСом Сектор Газа.

Ірак згоден на поділ країни?

Президент Іраку Джалал Талабані підтримав висунуту Сенатом США ідею про поділ країни за етно–релігійною ознакою: на шиїтську, сунітську та курдську частини. На його думку, це зупинить громадянську війну, передає інформагенція «Блумберг». Сам Талабані є курдом. Водночас прем’єр–міністр країни Нурі аль–Малікі, котрий є шиїтом, рішуче проти розділення Іраку.

«Блекуотер» звинувачують у 17 вбивствах

Уряд Іраку вимагає від США притягнути до кримінальної відповідальності охоронців приватної американської фірми «Блекуотер» (вона спеціалізується на охороні посольств та компаній, розташованих у цій країні), які 16 вересня відкрили стрілянину по мирних іракцях. Спеціальна слідча група вставновила, що охоронці «Блекуотера» під час перестрілки вбили 17 іракців, а не 11, як повідомлялося раніше, а також поранили 23 осіб. Багдад називає цю НП «умисним убивством», оскільки охоронці не мали жодних підстав починати стрілянину — у конвой, який вони супроводжували, не було зроблено жодного пострілу. «Блекуотер» продовжує стверджувати, що його співробітники стріляли з метою самозахисту.

Екс–міністра оборони Грузії випустили під заставу

Колишній міністр оборони та лідер опозиційної партії «За єдину Грузію» Іраклій Окруашвілі, якого наприкінці вересня заарештували у звинуваченні в корупції, частково визнав свою вину. Він зізнався частково у хабарництві та визнав окремі випадки свого службового недбальства, передає РІА «Новості» з посиланням на Генпрокурора Грузії. Наразі суд дозволив зняти з Окруашвілі арешт під заставу у 8 млн. доларів.

Заступник шерифа застрелив шістьох чоловіків

У неділю в містечку Крендон, що в американському штаті Вісконсін, 20–річний заступник шерифа Тайлер Петерсон розстріляв шістьох чоловіків. Ще одна жертва перестрілки з важкими пораненнями потрапила до шпиталю. Петерсон прибув на вечірку і, як передає «Ассошіейтед пресс» з посиланням на останні дані слідчих, з ревнощів почав стірляти по молодих людях, котрі «відбили» у нього дівчину. Усі жертви трагедії виявилися однокласниками Петерсона або ж навчалися з ним в одній школі.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>