А тепер викличте сюди Януковича...

09.10.2007
А тепер викличте сюди Януковича...

Дім, де розбиваються мрії, — будівля РАТ «Газпром» у Москві. (Фото Рейтер.)

Перемовини про газовий борг України, який росіяни цілком випадково відкрили для себе напередодні можливого формування «помаранчевої» коаліції, наразі у глухому куті. Причому в куті перебуває саме наша держава: стратегічний партнер вимагає або негайно віддати йому 1,3 мільярда доларів, або частину газу в наших сховищах — рівно на цю суму. Як елемент прискорення переговорного процесу з’явилася непідтверджена, але розтиражована інформація: «Газпром», буцімто, готується продавати нам газ у півтора раза дорожче.

 

І знову нас підставив Гондурас

Той факт, що борг не державний, а всього лише на рівні господарюючих суб’єктів, у цій ситуації мало рятує. Адже ніхто не може завадити монополістові диктувати нам свої умови гри: ціну й обсяги невидимого товару . Компанія «УкрГаз–Енерго» виправдовується: вона була готова навіть взяти кредит і заплатити все до копієчки. Але тут, як на гріх, втрутилася світова криза ліквідності. І тепер позичити щось на міжнародних фінансових ринках дуже і дуже непросто. Борги самої «УкрГаз–Енерго» зросли до мільярда доларів. Не дають вільно дихати і недобросовісні партнери, кажуть представники компанії, зокрема «Нафтогазу України», які нібито розраховуються не у повному обсязі.

«Ми очікуємо поліпшення умов на міжнародних кредитних ринках у найближчому майбутньому і сподіваємося дістати кошти для виплати боргів», — сказав прес–секретар «УкрГаз–Енерго» Віталій Кисіль. Але російський монстр «Газпром», схоже, не планує чекати, поки у західному світі закінчиться фінансова криза. І натякнув: він взяв би належне не грішми, а товаром. У нашому випадку — газом із вітчизняних підземних газосховищ.

Ця нескромна пропозиція, вважають фахівці, уже лежить у площині не бізнесу, а захисту національних інтересів. Будь–які запаси у коморі дозволяють господареві з більшим оптимізмом дивитися в майбутнє. Надто, коли йдеться про стратегічний ресурс, що дає змогу державі існувати і розвиватися. До речі, понад тридцять мільярдів кубів газу, який зберігався у підземних порожнинах, слугували предметом особливої гордості останнього Прем’єр–міністра Віктора Януковича. Він чи не на кожному засіданні уряду давав завдання профільним міністрам нарощувати обсяги «підземного» газу. «Це наша головна проблема», — любив повторювати глава Кабміну. Тепер відмовитися від своїх завоювань для «коаліційного» уряду означало б бути щонайменше непослідовним.

Стиль плавання — зі зв’язаними руками

Експерти додають: «розгромивши» наші сховища газу, російський «Газпром» отримує значну позиційну перевагу в можливих конфліктах. Адже, маючи стабільний запас у своїх руках, він зможе скорочувати постачання в Україну, підтримуючи потік газу в Європу. Колишній керівник «Нафтогазу України» Олексій Івченко вважає, що такий сценарій значно погіршить переговорні позиції України. Іншими словами, якщо ми віддамо свої газові запаси, то ліквідуємо останній бастіон захисту перед паливним шантажем, який так майстерно використовує Росія. І тоді ціна для нас буде не 180 доларів, а такою, яку назве «Газпром».

Міністр палива та енергетики України Юрій Бойко, який зробив дві спроби владнати справу з росіянами, не домігся жодного позитивного результату. Голова ради директорів «Газпрому» Дмитро Медведєв виглядав дуже впевненим у собі і зовсім не схильним до компромісів. «Періодично розпалюються суперечки (під час переговорів. — Авт.), для нас незрозумілі, виникають якісь істерики», — сказав пан Медведєв. — Ціни будуть справедливими й ринковими, а «Газпром» — не бездонна бочка».

Мабуть, через такі низькі результати, у бій вирішили пустити «важку артилерію» — самого Прем’єра. Втім нинішній візит Віктора Януковича до Білокам’яної відбувається у режимі таємничості, що завжди викликає занепокоєння. Так, керівник апарату Прем’єра Сергій Льовочкін заявив, що його шеф їде до Москви, аби підготувати засідання комісії Ющенко—Путін. Хоча сам пан Янукович прямо заявив ще на другий день конфлікту — він готовий особисто поїхати до Росії та допомогти у врегулюванні суперечливої ситуації. Якщо, звичайно, буде така потреба. Потреба таки виникла, у чому ніхто й не сумнівався. Тому експерти майже одностайні — Віктора Януковича «викликали» до Москви, аби зробити певні пропозиції. Але не економічного, а політичного характеру.

Тим часом Президент України Віктор Ющенко, перебуваючи у Франції, закликав «Газпром» розділяти політику й енергетику. Як це заведено у цілому світі. «Наша комерційна політика чесна», — заявив глава держави.

 

НАСТАНОВИ

Президент Віктор Ющенко підписав директиви для Прем’єра Віктора Януковича, який сьогодні їде в Москву на переговори щодо газу. Про це повідомив заступник глави секретаріату Президента Олександр Чалий. Він також відзначив, що державного боргу перед Росією Україна не має, як і боргу корпоративних суб’єктів України, котрі безпосередньо займаються газом і нафтою, а саме — НАК «Нафтогаз». «Що стосується боргу інших корпоративних суб’єктів — «Росукренерго», яке не є суб’єктом українського права, і «Укргаз–Енерго», — питання з’ясовується... це питання корпоративних відносин, які мають виконуватися. І, безперечно, це питання є в повній відповідальності уряду, який вів переговори з Росією у сфері газових стосунків», — цитує Чалого УНІАН.