Ой у полі криниченька...

06.10.2007

У Суботові Чигиринського району Черкаської області нині можна випити води з більш ніж 300–річної криниці. Стоїть цей колодязь на заповідній території замчища Богдана Хмельницького, неподалік Іллінської церкви. За словами екскурсовода Суботівського історичного музею Ніни Тагірової, науковці припускають, що «родом» він із XVII століття».

«На замчищі Богдана Хмельницького після дощів з’явився провал, і ми думали, що то підземний хід. А коли розкопали, то виявилася криниця», — пояснює «УМ» Надія Кукса, старший науковий співробітник національного історико–культурного заповідника «Чигирин». Сам колодязь розташований поблизу фундаменту будинку гетьмана, отож науковці кажуть, що він міг бути одним із кількох, якими користувалася родина Богдана Хмельницького.

Криницю вже не тільки розчистили, а й облагородили. Її глибина сягає 18 метрів, а ширина — півтора. Там б’ють аж три джерела, і вода, кажуть люди, дуже смачна. Як розповів «УМ» Андрій Вовк, начальник Черкаського правобережного міжрайонного управління водного господарства, працівники якого і займалися облаштуванням стародавньої гетьманської криниці, в колодязь поставили 20 залізобетонних кілець, зробили над ним зруб в українському стилі — з вільхи та верби...