Владу за місто?

06.10.2007

Незабаром уся історична частина Львова стане пішохідною. Центром міста курсуватиме тільки електротранспорт. Такий план передбачає не лише створення відповідних шляхових розв’язок у Львові, які допоможуть відвести від центру автотранспорт. Мерія міста має намір усунути й причини його накопичення. Найголовнішою з них міський голова Андрій Садовий вважає розміщення владних структур в історичній частині міста. Саме їх присутність у центрі й є тим фактором, який спричинює перевантаження історичної частини транспортом, кількість якого сьогодні значно перевищує пропускні можливості стареньких вузьких львівських вулиць. Уже сьогодні у Львові нараховується більше 130 тисяч одиниць транспорту, і їх автопарк невпинно збільшується — в окремі дні реєструють до сотні нових машин. Переймаючи досвід численних європейських міст, таких як Прага, Відень, Мілан та ін., міська влада вирішила піти протореним шляхом і перенести владні структури у більш доступне для мешканців Львова місце. Це стане також найпотужнішим чинником у справі збереження історичної частини, яка, до речі, внесена до списку ЮНЕСКО.

За словами мера, ідея створення пішохідної зони в центрі Львова та перенесення владних структур з’явилася вже давно, але сьогодні настав той момент, коли її необхідно почати втілювати в життя. Вже чітко визначені місця, де розміститься новий діловий центр, план якого розробили австрійські архітектори, це — район вулиці Стрийської біля податкової та біля Автобусного заводу. Саме там заплановано спорудити сучасні будівлі, куди будуть переведені структури міської та обласної влади, а ті об’єкти, що в центрі міста вивільняться, перепрофілюють під музеї та під актуальні на той день потреби. Цей багаторічний проект закладений у генеральному плані розвитку міста, який зараз доопрацьовується і буде представлений на розгляд громадськості у першому кварталі 2008 року, а після цього на затвердження міською Радою.

У цій справі проблемою номер один мер Львова називає залучення потужних інвесторів, адже за бюджетні кошти такий проект реалізувати неможливо. Тому сьогодні міська влада вибудовує найосновніше — довіру інвестора до влади. «Я вважаю, що для якісного функціонування влади потрібна політична стабільність і те, що сьогодні ми її маємо у Львові, це великий плюс, — наголошує Андрй Садовий, — у міській раді немає ні більшості, ні меншості, у нас є спільна робота, в основі якої — місто, а не політика. Я переконаний, що Львів — саме те місто, яке може гарантувати віддачу для вкладених коштів».