НОВИНИ ПЛЮС

06.10.2007

Сім’я Піночета під арештом

Удова колишнього чилійського диктатора Августо Піночета Люсія Іріат, а також п’ятеро його дітей заарештовані. Їм інкримінують привласнення 27 млн. доларів із державного бюджету. Ці кошти, свідчить «Рейтер», були виявлені на рахунках одного з банків США у 2004 році. Чилійський суддя Карлос Серда розпорядився затримати ще 17 осіб, підозрюваних у причетності до цієї оборудки, з­поміж них — колишня помічниця Піночета, його адвокат і щонайменше троє відставних генералів.

Нагадаємо, що сам колишній диктатор уникнув в’язниці, позаяк потрапив під слідство майже 90літнім. Помер він минулоріч у віці 91 року.

Премія імені Політковської

Учора першу премію імені Анни Політковської вручили чеченській журналістці та правозахисниці Наталії Естеміровій. Вручення відбулося в Лондоні, спеціально напередодні дати загибелі журналістки Політковської, передає БіБіСі. «Анни немає серед живих, але виходить так, що вона продовжує працювати й допомагати людям», — сказала пані Естемірова, пообіцявши витратити преміальні на правозахисну діяльність у Чечні та Інгушетії. «Там досі не припиняються викрадення людей, вбивства і тортури», — констатувала смілива журналістка.

Хунта Бірми зустрінеться з опозицією

Генерал Тан Шве, керівник військової хунти М’янми, прибувши з лікування на батьківщину, вирішив зустрітися з «символом» опозиції — правозахисницею Су Чжі, нобелівською лауреаткою, яку хунта кілька років тримає під домашнім арештом. Це буде перший за 15 років контакт влади з демократичною опозицією. Повідомляючи про заплановану зустріч, БіБіСі відзначає, що, ймовірно, на таке рішення Тана Шве вплинув візит до Бірми спецпосланця ООН Ібрагіма Гамбарі. Серед вимог влади до лідерки опозиції, — відмова від підтримки міжнародних санкцій проти хунти.

Тим часом, як пишуть офіційні газети Бірми, під час придушення масових виступів, що тривали два попередні тижні, було заарештовано 2093 особи, включно з буддійськими ченцями. 692 заарештованих відпустили на волю після того, як вони письмово засвідчили свою відмову від участі в подібних акціях у майбутньому.

Свідок у справі Окруашвілі втік до Росії

Ясон Чихладзе, головний свідок у справі про зловживання екс­міністра оборони Іраклія Окруашвілі, «вислизнув від грузинської розвідки і тепер перебуває в Росії». Про це, як передає ІА «Грузіяновості», заявив президент країни Михаїл Саакашвілі. Генпрокуратура Грузії звинувачує Чихладзе, котрий донедавна очолював департамент держзакупівель у Міністерстві оборони, в нелегальній торгівлі гасом, котрий Грузія купувала у Туркменістану для потреб армії. Спільником Чихладзе, стверджують слідчі, був Окруашвілі.

Усі 3200 шахтарів у ПАР врятовані

Позавчора вночі успішно закінчилася операція з порятунку шахтарів золотовидобувної копальні в ПівденноАфриканській Республіці. Загалом внаслідок аварії на шахтній глибині у понад 2 км було заблоковано 3200 гірників. Усіх їх вдалося невеликими групами вивести на поверхню. Всі люди живі, сповіщає ІТАРТАРС. Керівництво фірми «Хармоні Голд», якій належить шахта, вирішило закрити копальню на шість тижнів до з’ясування причин НП.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>