Не скаржаться, хоч «птичку» жалко

06.10.2007

Незважаючи на те, що Центральна виборча комісія й досі не оголосила офіційні результати голосування, соціалісти в особі свого лідера Олександра Мороза вже визнали поразку на виборах–2007. «Кажу так, не маючи остаточних результатів, зокрема, щодо Соціалістичної партії. Одне зрозуміло: проходить або не проходить вона тривідсотковий бар’єр, для неї це поразка», — констатує Голова Верховної Ради V скликання у статті, яку опублікував 4 жовтня в парламентській газеті «Голос України».

«Внутрішні причини цієї поразки будуть проаналізовані, а висновки зроблені», — запевняє Мороз. Однак, за його словами, «йдеться тут не про партію. Йдеться про суспільство». Аналізуючи підсумки дострокових виборів, лідер СПУ зазначає, що суспільство, як і людина, вчиться на власному досвіді. «Його (досвід) необхідно якомога раніше одержати. Тому хотілося б, щоб уряд Тимошенко було створено і щоб він пропрацював хоча б два роки», — наперед зловтішається Мороз. «Зловтішається», оскільки він переконаний, що за цей час народ сповна «насолодиться» результатами роботи уряду на чолі з лідеркою БЮТ. Чому саме два роки? А тому, що перший — це рік, «коли у невдачах будуть звинувачувати попередній уряд». А наступного року, мовляв, звинувачувати вже буде нікого, і виборці нарешті зрозуміють, хто справді старався для них (соціалісти, звісно), а хто — справжня шельма. Тому Сан Санич на виборців «не скаржиться», бо «користі від того ніякої».

Зате не шкодує метафоричних зворотів на адресу Юлії Тимошенко, яка «накрила спідницею (у фольклорному сенсі) всіх авантюристів», та Віктора Ющенка.

До речі, з Президентом Мороз не зустрічався. Так стверджує соратник Сан Санича Іван Бокий. «А навіщо йому зустрічатися? Хіба можна порядній людині зустрічатися з людиною, яка молиться Богу, а в душі тримає дулю?» — пояснив Бокий в інтерв’ю «Газеті по–українськи».

А ще соціалісти впевнені, що фальсифікації відбувалися не на їхню користь, а навпаки. «За нас люди проголосували, а поруч ставили другу «птичку» — і тоді вже бюлетень не годиться. Чотири–п’ять процентів — так на багатьох дільницях було зіпсовано...» — бідкається Бокий.