Демо–версія

06.10.2007
Демо–версія

Малюнок Миколи КАПУСТИ.

Учора між Блоком Юлії Тимошенко та «Нашою Україною — Народною самообороною» почалися консультації з приводу формування коаліції. Це перша офіційна зустріч делегацій цих сил у статусі переможців виборів. «Переговори почалися по обіді, — повідомив «УМ» один із лідерів «Народної самооборони» Тарас Стецьків. — Ми реалізовуємо те, що було заявлено нами раніше — якнайшвидше створення демократичної коаліції».

 

Не буде «ширки» — треба «демка»

Тарас Стецьків зазначив, що мета — напрацювати угоду, аби на той момент, коли кандидатам видадуть посвідчення нардепів у Центрвиборчкомі, вже можна було б офіційно скріпити відповідний документ між БЮТ і «НУНС». «Думаю, вони швидко будуть просуватися, бо кістяк угоди був напрацьований ще задовго до кампанії», — відзначив Стецьків.

Симптоматично, що повідомлення про грядущу зустріч «помаранчевих» лідерів з’явилося не на сайті «НУНС», і навіть не на сайті БЮТ, а на інтернет–сторінці Президента України. «Мета переговорів — затвердження проекту коаліційної угоди про створення демократичної парламентської більшості», — йшлося у повідомленні на президентському сайті. Відтак Президент зробив сигнал, що є прихильником «демократичної більшості». Про це він заявив уперше після виборів (промова глави держави на ґанку СП у середу не містила словосполучення «демократична коаліція»).

«НУНС» була представлена на переговорах трьома особами: «Народний союз «Наша Україна» висунув В’ячеслава Кириленка, «Народна самооборона» — Юрія Луценка, «Правиця» — лідера Народного руху Бориса Тарасюка. Делегацію очолював Кириленко. Дехто припускав, що на зустрічі також з’явиться міністр оборони Анатолій Гриценко.

Щодо БЮТ, то в прес–службі блоку не змогли надати інформації про склад переговорників, посилаючись на відсутність лідерів. Одні люди казали, що Юлія Тимошенко збиралася сама приїхати на переговори. Інші стверджували, що БЮТ делегував загартованих умільців, які мали досвід «коаліціади» минулого року, — Олександра Турчинова, Йосипа Вінського (торік він репрезентував СПУ) і, звісно, саму Тимошенко.

Наразі переговори ведуться без Володимира Литвина. Хоча обидва блоки погодилися взяти його в коаліцію. «Ми не будемо чекати приєднання чи неприєднання Володимира Литвина, хоча приєднання було б бажаним — зазначив Тарас Стецьків. — Але двері залишаємо відкритими. Ми готові врахувати програмні та кадрові пропозиції блоку Литвина».

А як не буде «демки» — куплять «ширку»?

Один із лідерів БЮТ Микола Томенко виступає за швидке формування демократичної більшості та недопущення довгої «коаліціади». «Якщо цього не буде зроблено, то, мабуть, буде розігруватися сценарій, озвучений лідерами Компартії, — перетягування кількох депутатів, у першу чергу з «НУНС», для того щоб Партія регіонів, КПУ, Блок Литвина й окремих депутатів створили коаліцію і продовжили час існування уряду Януковича», — припускає Томенко.

Водночас Блоку Тимошенко теж вартувало би бути обережним. Минулого року найбільше депутатів перейшло в коаліцію саме з БЮТ. Тепер за списком блоку проходить аж 152 кандидати, і їх чекають чималі спокуси. Словом, обом силам справді варто бути пильними і хуткіше завершити коаліційну справу.

Тим часом попередження з приводу можливих перебіжчиків висловив і глава секретаріату Президента Віктор Балога. За його словами, розпуск попередньої Верховної Ради має бути серйозною пересторогою для тих політиків, які розраховують утворити більшість у новообраному парламенті поза процедурою, виписаною в Конституції. «Зауважу, що вже пролунали припущення про можливе приєднання окремих депутатів до тієї чи іншої конфігурації більшості. Такі заяви проголошуються з неймовірною легкістю і дитячою безпосередністю, які свідчать про незнання їхніми автори норм чинної Конституції», — відзначає Балога.

На завершення заяви Балога додає: «Виняткову місію у втіленні цієї директиви (збереженні єдності країни. — Авт.) має нести блок «Наша Україна — Народна самооборона» як реципієнт політичної підтримки глави держави. Не уявляю рішень «Нашої України — Народної Самооборони», у тому числі і щодо формування коаліції та уряду, які б ішли в розріз із баченням Президента».

Цей абзац — теж показовий сигнал. До кого з «нашоукраїнців» звернутий — тих, що проти чи за «ширку»?

До речі, вчора журналіст «Української правди» Сергій Лещенко опублікував у своєму блозі лист першого заступник голови партії «Наша Україна» Юрія Єханурова, який звернувся до членів президії НСНУ з тим, аби вони утрималися від компліментів Блоку Тимошенко. «Співаючи дифірамби БЮТ щодо результатів виборів, ці люди остаточно нищать електоральну базу Президента та нашої партії», — відзначає Єхануров. І додає, що хоча ці блоки демократичні, але мають різні погляди на побудову економіки.

Заяви Єханурова свідчать про розбіжності в «НУНС» і принаймні про те, що в блоці є люди, які неохоче погоджуються на союз із БЮТ.

«Українська правда» також повідомила, що 40 «нашоукраїнців–самбістів» із прохідної частини списку підписали листа до Президента для того, аби він підтримав демократичну коаліцію. Втім Тарас Стецьків у коментарі «УМ» зазначив, що підписувати такого листа немає особливого сенсу, бо «у четвер на зустріч із Президентом усі ключові моменти щодо створення демократичної коаліції були погоджені».