Лампочки не Ілліча

05.10.2007
Лампочки не Ілліча

Середня ціна такої люстри — близько двох тисяч гривень.

Депресія безпосередньо залежить від кількості світла, сказали колись психологи. І з того часу лікують модну хандру, збільшуючи кіловат. Але від потужності освітлювальних приборів залежать і зір, і апетит, і настрій, тому поговоримо про світильники, люстри, бра, торшери, галогенки і всіх їхніх «родичів».

 

Історія однієї лампи

Багато століть тому для освітлення оселі людство використовувало факели та масляні лампи, пізніше воскові і сальні свічки, а вже потім гасові лампи. Революційним «проривом» у «світловій» галузі було створення російським інженером Лодигіним електричного джерела світла — «лампи Лодигіна». Цей винахід дав поштовх для створення компактного світильника, який, удосконалившись із часом, набув сучасного вигляду. Цікаво, що донедавна для виготовлення електричних ламп майстри використовували винятково скло, а тепер досить поширеним стало й виробництво «світильних приборів» з металу, дерева, пластмаси, тканини, лози, рисового паперу тощо. Найдорожчі варіанти світильників нині оснащують реостатом, що дозволяє регулювати освітленість кімнати, або спеціальною системою, що реагує на присутність людей у приміщенні та на будь–які їхні рухи.

У сучасних приміщеннях використовують дві системи освітлення: локальну та святкову (або парадну). Раніше для першої застосовували бра, настільні лампи та торшери, а для іншої — люстри. Проте, згідно з тенденціями розвитку даної індустрії, ці дві функції може поєднувати будь–який освітлювальний прилад, що має вищезгаданий реостатний вимикач.

Загалом джерело світла, його розташування в кімнаті та колір світлового потоку має першочергове значення. При цьому гарний світильник має і забезпечувати необхідну кількість освітлення, і відповідати дизайну інтер’єру.

Правила гри

Різні види освітлювальних приладів у межах однієї кімнати чудово поєднуються між собою у цікаві комбінації. Наприклад, досить часто люстри гармоніюють із бра і торшерами, а самі бра — з торшерами та точковими світильниками. Головне, щоб було дотримано стильову єдність. Однак сьогодні дизайнери освітлення дозволяють і дещо екстравагантні поєднання. Наприклад, світильники у стилі «ретро» компонують з ультрасучасними формами, а хай–тек — із «модерном».

Крім того, у сучасній світловій «режисурі» умовно розрізняють американський та європейський стилі. Американці — індивідуалісти, тому освітлення їхнього дому побудоване на бра. Адже людина завжди перебуває тільки в одному певному місці (скажімо, за столом чи на дивані), а «повне» світло вмикається тільки до приходу гостей. До того ж, як стверджують спеціалісти, настінні світильники дозволяють суттєво економити гроші. Можливо, саме тому американці і не використовують люстр. Утім психологи відзначають, що квартири, освітлені за економним американським «сценарієм», часто негативно діють на психіку. Європейський стиль навпаки — передбачає наявність люстри. Вона дає яскраве світло, яке ніби поєднує присутніх.

Квартира починається...

«Може, це звучить дещо парадоксально, але освітлювальні прилади потрібні у квартирі не лише для свого безпосереднього призначення. Правильно підібрані і розташовані світильники вирізнять ваше житло, поєднають, або ж, навпаки, «розіб’ють» простір на окремі зони. До того ж, навіть жіночий настрій у дечому залежить від освітлення», — поділилася з «УМ» своїми міркуваннями Марина Мельник, менеджер магазину світла SvetoMarket.

Багато дизайнерів дотримуються думки, що експерименти з освітленням дозволяють зробити цікавою будь–яку обстановку. Почнемо спочатку. Передпокій. З одного боку, це приміщення, де можна привести себе «в порядок», а з іншого —«початок» будинку, який створює певний емоційний настрій. Тому перше і головне правило — передпокій має бути досить освітленим. Водночас кількість світла у холі має відповідати освітленню сусідніх кімнат як удень, так і ввечері.

Для передпокою найкраще підійдуть настінні світильники. Основна вимога — прямі промені світла не повинні потрапляти в очі. За допомогою світла можна виправити недоліки приміщення. Так, для корекції вузької та витягнутої в довжину прихожої зазвичай використовують прийом «інтенсивного освітлення стін».

Вітальня — серце та обличчя будинку. До того ж це найфункціональніша кімната оселі. Тому звичайної люстри буде недостатньо. «Набагато краще комбіноване освітлення, коли загальне верхнє світло органічно доповнює світло торшера та бра, — розповідає пані Марина. — Такий підхід дозволить створити різні за освітленням ділянки кімнати, тобто зони». Додамо, що сьогодні можна реалізувати будь–яку світлову ідею вітальні, легко ламаючи чи змінюючи її простір, створюючи таким чином своєрідний світ–хамелеон, що радикально змінюється залежно від обраного режиму освітлення.

Місце романтичних снів

«Найкраще освітлення для спальні — це освітлення, яке розміщене поряд із ліжком, — розповідає дизайнер інтер’єрів Ірина. — Це можуть бути світильники і торшери, словом те, що створює відповідний настрій для сну. Світло у спальні не повинно бути дуже яскравим. Його має вистачити лише для того, щоб, для прикладу, перед сном почитати книжку чи журнал».

Проте останнім часом дизайнери дедалі частіше стали помічати, що люди, які ведуть активний спосіб життя, надають перевагу добре освітленим приміщенням. Яскраве повноцінне світло можуть забезпечити потужний світильник на стелі, а в кутках — приглушені настінні бра.

Таємна вечеря

Правильне освітлення кухні — досить серйозна річ, адже світло здатне впливати не лише на затишок, а й на апетит. Тому, як радять спеціалісти, його має бути не багато і не мало.

На відміну від решти кімнат будинку, кухня виконує не лише свою пряму функцію, а й слугує їдальнею чи вітальнею. Тому освітлення цієї кімнати умовно поділяють на верхнє та робоче.

Маючи основним своїм завданням приготування їжі, кухня має бути яскравою. Для цього використовують потужні галогенові світильники нестандартної форми. Яскраве світло, за рекомендаціями спеціалістів, краще розмістити над робочою поверхнею, оскільки саме тут працюють із колючими та ріжучими предметами. Найчастіше освітлення робочої зони створюють за допомогою світильників, умонтованих під полич­ками. Оптимальний варіант — подовжені лампи, що забезпечать рівномірне розподілення світла впродовж усієї робочої поверхні.

Головне завдання верхнього (загального) світла — створювати «день» у вечірній час. Загальне світло залежить від особистих уподобань господарок: умонтовані у стелю світильники, низький абажур на шнурі чи настінні лампи — доречно все. Проте, щоб створити позитивний настрій для спокійної вечері, обійтись винятково загальним світлом не можна. Оскільки найважливіші події відбуваються за столом, то світлу в «обідній» зоні треба приділити детальнішу увагу. Основна вимога до абажура, що над столом — надійне забезпечення інтенсивного, спрямованого у бік стола світла.

Простір над великим обіднім столом можна позначити кількома маленькими світильниками на довгих основах–шнурах. За бажанням їх можна розвісити в геометричному порядку або хаотично.

Якщо ви звикли часто робити перестановку в кухні і міняти положення стола, то, можливо, є сенс не робити отвори у стелі, а поставити коло столу торшер із великою дугоподібною «ногою», світло від якого буде спрямоване безпосередньо на обідній стіл?

У робочій зоні для зручного приготування їжі потрібне інтенсивне освітлення стола і нейтральний спектр ламп, які не спотворюють зовнішній вигляд продуктів. Зо обіднім столом освітлення повинне бути таким, щоб страви виглядали апетитно.

Модні та популярні

Не повірите, але на освітлювальні прибори теж є мода. Хоча, за словами продавців, все ж слід розрізняти модні екземпляри від популярних, тому що, у будь–якому випадку, кожна лампа має відповідати інтер’єру приміщення.

Свого часу у Франції люстри з кришталю увійшли в моду як елемент оформлення будинків знаті за часів Людовіка XIV. Відтоді французьке слово «люстра» (від lustre — сяючий) вживається у всій Європі. При цьому у різних країнах, ще з тих часів змінюються форми підвісних освітлювальних приборів, кількість «вогників», розкішність оформлення, розмір кришталевих підвісок та навіть способи їх обробки. Так в Італії, наприклад, люстру прикрашали шматочками кришталю, що мав вигляд сфери.

Мода на лампи з бронзи з’явилася ще 1895 року завдяки американському дизайнеру Луісу Тіффані. Майстер свої лампи робив із бронзи під абажуром із вітражного скла, на якому були зображені рослини та комахи. Сьогодні ж послідовники Тіффані працюють не лише в Америці, а й в усьому світі, включно з Україною. У дизайні сучасних ламп вони використовують і оригінальні ескізи початку століття, і сучасні малюнки, здебільшого у стилі арт–деко. Проте замість бронзи, яка коштує чималі гроші, майстри використовують сплав пластика та металу. Такі лампи коштують від 200 у.о.

Досить популярні сьогодні і люстри з чеського скла. І це навіть при тому, що їхній дизайн не змінювався років 40. Їхня вартість абсолютно відповідає попиту і на сьогодні складає близько 1 тис. гривень. Це тому, пояснюють фахівці, що такі люстри досить трудомісткі. До того ж вони належать до класичного стилю, що передбачає високу вартість.

Великим попитом сьогодні користуються люстри у «польському стилі», зауважують дизайнери. Плафони таких люстр виготовляють з італійського непрозорого скла, яке міцніше від звичайного. Металеві деталі «польських» освітлювальних приладів покривають порошковою фарбою, що не темніє та не іржавіє.

 

ВАРТО ЗАПАМ’ЯТАТИ

Догляд за кришталевою люстрою, як не дивно, досить простий. Варто лише пам’ятати, що у цій справі не можна використовувати абразивні чи «агресивні» засоби для чищення.

Використовуйте м’які рукавиці без ворсинок, щоб раптом не залишити відбитків пальців на кришталі.

Запам’ятайте, що волога чистка кришталевої люстри застосовується лише при сильному забрудненні її поверхні.

  • Борщ не для бідних

    Ціни на продукти в Україні не те що не падають, а чи не з кожним днем піднімаються все вище, знищуючи всі сподівання людей на краще життя. Чи не єдиним виходом залишається тільки успішне виробництво, яке зможе покрити потреби населення та знизити вартість продукту. >>

  • «Титанік» іде на таран

    Даремно раділи, що нафта дешевшає. Нові реалії продовжують своє повзуче, але впевнене просування вперед спиною. Нормальний борщ уже давно зжерла інфляція. Споживчий кошик для середнього українця розрахований держкомстатом, очевидно, орієнтуючись на мертвих і ненароджених. >>

  • Купонна лихоманка

    Важко уявити людину, яка пройде повз магазин iз вивіскою «Знижки» без найменшого бажання зазирнути всередину! Так уже влаштована людська психологія, що самі лише слова «розпродаж», «знижка», «акція» діють на нас просто–таки магічно. Й умілі маркетологи на цьому почали грати давно: наші гаманці скоро тріснуть від купи дисконтних карток. >>

  • Ціновий «сказ»

    Минулий рік неабияк спустошив гаманці українців: ціни на харчі били багаторічні рекорди, а доходи не додавали оптимізму. Експерти відзначають: несприятливим економічним реаліям в Україні «підіграв» не тільки «дорогий» долар, а й стрімке підвищення цін на продукти на світових ринках: дорожчало усе — цукор, солодощі, молочні продукти, крупи, алкоголь. При цьому якість українських товарів подекуди гіршала — виробники «воюють» за ціну. «Розслаблятися» не радять аналітики українським споживачам і в новому році — готуйте щонайменше зайві 200 гривень щомісяця. >>

  • «Кожух» для оселі

    Із початком холодів українці незлим тихим словом починають згадувати комунальників, усю нашу систему обігрівання квартир та кругленькі суми у квитанціях за комунпослуги. Зігрітися у власній квартирі однаково вдається мало кому, відтак більшість шукає вихід із «морозостійкої» ситуації в оселі. Варіант — самотужки утеплити свою квартиру. Це ефективно, швидко, але досить дорого. Дешево зробити фасад можна тут, а ще дадуть гарантію на утеплення. >>

  • «Зелений змій» із позолотою

    Українським любителям оковитої, як уже повідомляла «УМ», варто готуватися до чергової хвилі подорожчання горілки. Як відомо, Кабмін має намір ввести нові мінімальні роздрібні ціни на горілчані вироби — коньяк та горілку. І якщо зараз мінімальна ціна «зеленого змія» у продажу становить14 гривень за півлітра, то, згідно з проектом Постанови Кабміну, дешевшої горілки від 18 гривень за пляшку (коньяку — 27 гривень відповідно) у магазинах не може бути. >>