Золота осінь. Кінець Морозу

03.10.2007
Золота осінь. Кінець Морозу

«Послужили ви мені, Олександре Олександровичу, пора й честь знати». (Фото УНІАН.)

Рахували довго, помилялися багато

Оптимістичні прогнози щодо швидкого оприлюднення офіційних результатів голосування не справдилися. На дострокових виборах–2007 знову не обійшлося без відчуття дежа вю: спершу дані про голосування почали надходити до Центральної виборчої комісії стрімкими темпами, згодом ці темпи вповільнилися, а після 90% підрахованих протоколів поповзли на жалюгідній равликовій швидкості. І це йдеться лише про дані електронного підрахунку. Тож нескладно було передбачити, що протоколи з «мокрими» печатками, які, власне, і вважаються єдиним джерелом для оприлюднення остаточних підсумків народного виявлення, рахувати будуть іще довше й проблемніше.

За словами члена Центрвиборчкому Анатолія Писаренка, прийом «мокрих» протоколів у ЦВК розпочався вчора після сьомої ранку. Найшвидшими виявилися Полтавська, Харківська і Хмельницька області. Через кілька годин комісія розпочала засідання, на якому заслуховувала представників окружних виборчкомів, що привезли протоколи. З огляду на помилки й неточності при їх складенні декого довелося відправити назад для оформлення правильних документів. Але це ще «квіточки», бо, як повідомив журналістам член ЦВК Михайло Охендовський, майже дві тисячі (1 902) дільниць учора вдень іще взагалі не надали жодної інформації про результати виборів. Найповільніше дані надходили із округів у Севастополі та Києві. А всі 100 відсотків протоколів станом на вчора по обіді обробили тільки п’ять областей: Кіровоградська, Полтавська, Рівненська, Тернопільська і Хмельницька. З огляду на те, що головною інтригою цих виборів стало ймовірне проходження до Верховної Ради «морозівської» Соцпартії, яка дуже потрібна в парламенті потенційним членам «синьої» коаліції, ситуація виглядала підозріло.

Бійся соціалістів, що вибори фальсифікують?

«Спробою спотворити волевиявлення громадян» назвав затягування підрахунку голосів Блок Тимошенко. БЮТ розповсюдив з цього приводу заяву, в якій стверджує, що до блоку надходять «сотні повідомлень про спроби повального підкупу членів дільничних та окружних комісій, перед якими ставиться завдання переписувати протоколи і завищувати результати СПУ». Серед округів, у яких може розгортатися таке фальшування, «тимошенківці» назвали, зокрема, №1 (Крим), №9 (Вінниччина), №29 (Дніпро­петровщина), №51 (Донеччина), №109 (Луганщина), №126 (Миколаївщина), №137 (Одещина), №207 (Буковина) та київські округи 218, 219 і 222.

Приклади, наведені БЮТівцями на підтвердження їхніх підозр, дійсно виглядають щонайменше дивно. Скажімо, як пише у своїй статті на «Українській правді» представник Блоку Тимошенко Віктор Уколов, за результатами підрахунку голосів на 47–й дільниці кримського виборчого округу №2 Соцпартію підтримали 1 тисяча 391 виборець. Воно б, може, й нічого, але річ у тім, що майже на всіх інших дільницях цього ж округу СПУ набрала по 6—12 голосів. Невже всі фанати Мороза й компанії зосередилися чітко в одному окрузі?

На думку БЮТ, відповідальність за фальсифікації несе Партія регіонів, яка, бачачи свою фактичну поразку, понад усе прагне протягти в парламент соціалістів, аби утримати коаліцію в нинішньому форматі і не втратити владу. Обурений Блок Тимошенко закликав Центрвиборчком, Службу безпеки та Генпрокуратуру «негайно зупинити процес фальсифікації і покарати причетних до цього осіб» (учора стало відомо, що правоохоронці вже порушили чотири кримінальні справи з приводу фальсифікацій на користь СПУ, зокрема — в Маріуполі). БЮТ також пообіцяв передати до цих компетентних органів усі відомі йому дані про порушення, які ретельно документує. Серед них, зокрема, є й свідчення голови 36–ї ДВК округу №40, що в Донецьку, Джасура Лутфуллаєва. Цей чоловік, який є членом Соцпартії, боїться виходити з дому, оскільки отримує погрози про фізичну розправу над ним та його сім’єю. А все через те, що Лутфуллаєв викрив факт фальсифікації і, замість тихенько мовчати, оприлюднив його.

Утім на Донецьк соціалістам особливо сподіватися не варто: за словами мера цього міста Олександра Лук’янченка, у «столиці Донбасу» Соцпартію підтримав тільки 1 відсоток виборців (тоді як Партію регіонів — 76%, КПУ — 7%, БЮТ — 4% тощо). Схоже, доведеться–таки Олександрові Морозу змиритися з тим, що в найближчі п’ять років ні він, ні його соратники у парламенті не засідатимуть. Після підрахунку 96,86 відсотка протоколів (в електронному режимі) Соцпартія мала 2,92% голосів. А отже, для подолання тривідсоткового бар’єру їй залишалося добрати понад 18 тисяч голосів — за чесного підрахунку умова майже нездійсненна.

Однак партія спікера колишньої вже ВР поки що миритися з поразкою не хоче. Навпаки, СПУ видала обурену заяву про те, що Блок Тимошенко намагається чинити «моральний і політичний тиск» на Центрвиборчком, аби перешкодити проходженню соціалістів до парламенту. На думку Соцпартії, БЮТ її просто... боїться. «Ми завжди багатьом заважали своєю політикою, тому сьогодні все проти соціалістів», — ображається соціалістка Валентина Семенюк. За словами Семенюк, їй, навпаки, відомо про факти фальсифікацій на користь опонентів: скажімо, у Коломиї Івано–Франківської області «були масові вкидання бюлетенів за БЮТ і «НУНС», тоді як на багатьох інших дільницях при підрахунку голосів «у бюлетені за СПУ ставили ще одну галочку, роблячи, таким чином, бюлетень недійсним». Тому, каже пані Валентина, юристи Соцпартії вже вивчають можливості для оскарження результатів дострокових парламентських виборів.