В’ячеслав Кириленко: Буксувати на прізвищах не збираємося

02.10.2007
В’ячеслав Кириленко: Буксувати на прізвищах не збираємося

В’ячеслав Кириленко під час інтерв’ю. (Фото Дмитра ЛИХОВІЯ.)

«Норми підписаної ще в лютому угоди — непорушні»

— Пане В’ячеславе, чи однозначним сценарієм після виборів є утворення «НУНС» і БЮТ суто «помаранчевої» коаліції на базі попередньо зафіксованих домовленостей? Тимошенко — Прем’єр?

— Так. Я завжди був прихильником демократичної коаліції з Блоком Юлії Тимошенко. І угода про її створення, нагадаю, підписана ще 24 лютого. В цій угоді передбачені і світоглядні засади формування майбутньої більшості та уряду, і механізм розподілу посад: більша фракція вносить кандидатуру Прем’єр–міністра, всі інші посади розподіляються 50 на 50.

— Але ж БЮТ набрав удвічі більше голосів — ви вважаєте, такий розподіл буде справедливий?

— Справедливими є всі норми підписаної нами угоди. Вони непорушні, і БЮТ це визнає.

— Якщо, скажімо, «НУНС» запропонує на котрусь із міністерських чи віце–прем’єрських посад кандидатуру, яка жодним чином не влаштовуватиме Прем’єр–міністра, чи матиме Юлія Тимошенко право не погоджуватися з нею? Узагалі, ви обговорюватимете з нею кандидатури, які пропонуватимете в уряд?

— Згідно з нашою угодою, жодна зі сторін не має права вето на жодну з кандидатур. Але ми, звісно, будемо намагатися діяти в межах тих прізвищ, які в усіх викликають повагу й підтримку. І сподіваємося, що наші партнери також виходитимуть із таких самих принципів. Тому, думаю, ускладнень не буде.

— Чи узгоджені вже конкретні прізвища і посади?

— Ні. Спочатку — остаточна перемога, а вже потім — прізвища.

— Не боїтеся, що саме дискусія навколо прізвищ, як це вже не раз бувало, ускладнить формування коаліції й уряду?

— Не боюся. Ми пройшли такі уроки, тож буксувати на прізвищах уже не збираємося. Процес не стримають жодні персоналії.

«Наших депутатів перекупити неможливо»

— Пане В’ячеславе, а чому, на вашу думку, результат «Нашої України» порівняно з минулими виборами майже не змінився, попри те, що в блоці відбулося так багато позитивних змін: оновлення списків, єднання демократичних сил тощо...

— Я не хотів би сьогодні говорити про причини цього. Але, безумовно, ми будемо їх з’ясовувати.

— Цей результат став для вас несподіваним? Принаймні якщо говорити про дані екзит–полів?

— Мене найбільше тішить те, що демократичні сили — «Наша Україна — Народна самооборона» і Блок Тимошенко — самі, без будь–кого іншого — можуть сформувати коаліцію. А значить, ми знімаємо ризики зрад, переходів і таке інше.

— Але насправді різниця між кількістю голосів, набраних БЮТ і «НУНС» з одного боку, і Партією регіонів та іншими — з другого, мінімальна. За даними «Національного екзит–полу», йдеться про перевагу буквально на трьох–чотирьох депутатів, а таку кількість дуже легко перекупити. Чи впроваджений якийсь захисний механізм, аби не повторилася минулорічна ситуація із зубиками, кінахами тощо?

— Наш список багаторазово проаналізований, і з нашого боку жодних переходів не буде. Жодних.

— Але ця впевненість базується тільки на моральних якостях депутатів, а не на якихось посилених нормах...

— Як ви знаєте, посилені норми (щодо змін до законодавства стосовно імперативного мандату. — Ред.) на робочій групі не пройшли, хоча і ми, і БЮТ пропонували, аби вихід депутата із коаліції автоматично мав наслідком втрату депутатського мандата. Але пройшла м’якіша форма. Втім це не означає, що ми допускаємо якісь переходи. Із «НУНС» ні один депутат нікуди не перейде.

«Якщо Литвин попроситься — будемо думати»

— А Литвина в коаліцію візьмете, щоб кількісно вона була більш переконливою?

— Ми раді з того, що, за попередніми результатами, «Наша Україна» і БЮТ формують більшість самостійно. А всі інші хай визначаються. Однак у будь–якому разі ми повинні дочекатися офіційних результатів Центральної виборчої комісії, тому передчасної ейфорії бути не повинно.

— Тобто першими Литвина кликати не будете — чекатимете, поки сам попроситься?

— (Пауза.) Хай проситься. Будемо вирішувати. Завтра (в понеділок. — Ред.) о 16.00 збирається політрада блоку, на якій ми розглядатимемо весь спектр цих проблем. У тому числі й підписання нової або підтвердження чинної угоди з БЮТ, спільного засідання двох політрад щодо формування коаліції тощо.

— Після оприлюднення попередніх результатів Партія регіонів уже заявила, що не проти б створити з «НУНС» широку коаліцію. Ви можете ще раз підтвердити, що такої коаліції не буде й ніхто з вашого блоку не веде відповідних переговорів із «регіоналами»?

— Широкої коаліції не буде. Мені не відомо про жодні переговори, які б велися з цього приводу між кимось із «Нашої України» і представниками Партії регіонів. Нам постійно підкидають цю думку, що десь такі переговори нібито йдуть, але ніхто не назвав жодного прізвища, дати, місця. У нас є угода, яка забороняє коаліцію з Партією регіонів, комуністами, соціалістами. Під цією угодою стоять підписи керівників усіх дев’яти партій, які ввійшли до блоку «Наша Україна — Народна самооборона». Тому будь–яка коаліція з «регіоналами» — це я вам кажу наперед, незалежно від того, якими будуть остаточні результати підрахунку голосів, — для нашої сили неможлива.

— Коли відбудеться підписання додаткової угоди з БЮТ? На минулих виборах усе це планувалося наступного ж дня чітко по годинах, але зрештою нічого не вийшло...

— На цих виборах є переконаність у правоті величезної кількості людей, які складають «Нашу Україну — Народну самооборону». Щодо підписання угоди з БЮТ, то хотілося б, аби воно відбулося якомога швидше. Можливо, й завтра відбудеться.

— На який блок в уряді претендуватиме «НУНС» — гуманітарний, енергетичний, економічний?

— Про це рано говорити. Усі ці питання обговорюватиме політрада, адже до нашого блоку входить багато партій, кожна з яких має як у списку, так і поза ним велику кількість професіоналів.

— В’ячеславе, якщо у вас особисто буде вибір — залишитися у Верховній Раді чи піти працювати в уряд, що ви оберете?

— Залишуся у Верховній Раді.

— Навіть якщо матимете можливість знову обійняти посаду віце–прем’єр–міністра з гуманітарних питань?

— Так.

— За умови, що Прем’єр–міністром буде Юлія Ти­мошен­ко, хто буде Головою ВР — Юрій Луценко чи ви?

— Це обговорюватиметься на політраді.

«Політичний туризм уже нічого не вирішує»

— Якими будуть дії «Нашої України» і БЮТ, якщо завтра на майдані Незалежності і під ЦВК зберуться 50 тисяч людей, звезених «турфірмою «Ахметов–тревел», щоб відстоювати вигідні їм підсумки виборів?

— Річ у тім, що політичний туризм нічого не вирішує. Партія регіонів цей негативний досвід демонструвала вже двічі. І втретє таким чином теж нічого їм не вдасться. Треба спиратися на результати народного волевиявлення. Минулого разу вони спробували ревізувати ці результати, і Президент показав, що це нікому не вдасться, навіть Партії регіонів.

— А те, що ваш блок зайняв плацдарм на Європейській площі, щось означає?

— Поки що нічого не означає. Але якщо буде потреба, то в нас у Києві є величезна кількість прихильників, і їх навіть запрошувати не треба буде.