Менше переживаєш — краще виступаєш

29.09.2007
Менше переживаєш — краще виступаєш

Ганна Безсонова вперше стала абсолютною чемпіонкою світу. (Олександра ЗАДИРАКИ.)

Попри недавні нововведення у правилах, художня гімнастика залишається одним із найбільш суб’єктивних видів спорту. Недаремно, мабуть, їй погрожували навіть виключенням з олімпійської програми. Останніми роками у світі домінували російські гімнастки, що викликало нарікання на адресу суддів у представників інших країн, передусім українок — основних конкуренток російських грацій.
І от нарешті, здається, стався злам. Спочатку на Універсіаді в Таїланді небачену колекцію медалей, з яких п’ять золотих, зібрала киянка Ганна Безсонова. А минулих вихідних вона стала чемпіонкою світу у найпрестижнішому виді програми — абсолютній першості. За часів незалежності досягти такого тріумфу вдавалося трьом нашим спортсменкам: Катерині Серебрянській (1995), Олені Вітриченко (1997) й Тамарі Єрофєєвій (2001). Президент Федерації гімнастики України Альбіна Дерюгіна вважає успіх нашої прими закономірним, оскільки судді нарешті стали більш об’єктивно ставитися до Ані.

«Не обійшлося без пригод і цього разу»

Особливістю останнього світового форуму в Греції було те, що на ньому розігрували ліцензії на Олімпійські ігри. Через несподівану й серйозну травму Наталії Годунко другу путівку до Пекіна–2008 для України довелося здобувати Ірині Ковальчук, з чим вона з честю впоралася.

Враженнями про минулий чемпіонат світу на вчорашній прес–конференції у Києві поділилася тренер наших дівчат Ірина Дерюгіна: «Я дуже щаслива, що Ганна нарешті перемогла. Ми всі дуже довго чекали на цей результат. Ще з 2003 року, коли в нас вперше відібрали «золото». Потім та сама історія повторилася в 2005–му. Не обійшлося без пригод і цього разу. Всі дуже важко переживали травму Наталії Годунко; був дуже складний розклад змагань. Навіть попри те, що Ганна перемогла, хочу зауважити, що її оцінка мала бути вищою. Ми виграли з мінімальним відривом. Справедливість зрештою взяла гору, хоча довелося понервувати».

Сама ж героїня грецького форуму, Ганна Безсонова, виглядаючи щасливою й задоволеною, розповіла «акулам пера» таке: «До того, як судді ставлять мені оцінки, я вже звикла, тож вирішила зосередити всю увагу на вправах. Я вмію завести зал і завжди добре відчуваю глядачів. Під час виконання вправ намагалася не думати про те, яку оцінку отримаю. Тож коли закінчувала виступ, відчувала неабияке полеглешення. Також хочу сказати про відношення російської команди до моєї перемоги: хоча вони не погоджуються з тим, що золоту медаль здобула я, ця перемога не стає для мене менш важливою. По росіянках було видно, що вони не вміють програвати. А якщо ти не вмієш гідно цього робити, то тобі ніколи не стати великим спортсменом».

Віннер — «лузер»

Натомість наставник збірної Росії Ірина Віннер не може приховати свого незадоволення й кидає через пресу відверті й безпідставні звинувачення на адресу українок, називаючи перемогу Безсонової проявом… шовінізму. Вона вважає, що судді штучно підняли українку на вершину п’єдесталу, причому не без впливу президента НОК Сергія Бубки, оскільки росіянкам дісталася більшість нагород в окремих видах. Віннер навіть не посоромилася погрожувати служителям Феміди, пообіцявши, що «непрофесіонали» не потраплять на Олімпіаду в Пекіні.

А от гімнастка Віра Сесіна, яка про­грала Безсоновій в абсолютній першості, сказала, що ніякої образи на українку не тримає: «Після фіналу ми з Анею привітали одна одну з медалями й довго говорили. Ми, як і раніше, залишаємося гарними подругами. Взагалі ж, у мене гарні стосунки з усіма українськими спортсменками».