Імперативи для Президента

25.09.2007
Імперативи для Президента

На зустріч з Віктором Ющенком у Тернополі прийшли понад 20 тисяч чоловік. (Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА.)

Центральна виборча комісія задовольнила соціалістів. Соратникам Мороза не сподобалося те, що у виборчому процесі бере участь Президент України. І ЦВК, розглянувши відповідну скаргу Соцпартії, у ніч із п’ятниці на суботу визнала незаконною участь Віктора Ющенка у передвиборчій агітації у формі публічних закликів голосувати за блок «Наша Україна — Народна самооборона». На думку центрвиборчкомівців, таким чином глава держави порушує закон, виборчі права громадян, права і законні інтереси суб’єктів виборчого процесу. З огляду на все це ЦВК зобов’язала Президента «утриматися від участі в передвиборчій агітації під час виборчого процесу».

Таке рішення Центрвиборчкому гаряче підтримав Прем’єр–міністр у відпустці, лідер Партії регіонів Віктор Янукович, запевнивши, що для нього воно було «очевидним». «Будь–яка людина розуміє, що Президент не має права ставати на бік тієї чи іншої політичної сили», — сказав Янукович журналістам, перебуваючи в Одесі.

А от Віктора Ющенка «вердикт» ЦВК здивував. Коментуючи його на прохання журналістів під час поїздки до Хмельницького, Президент закликав Центрвиборчком не політизувати свою діяльність і наголосив, що як глава держави він є учасником політичного процесу. «Я як Президент перебуваю не за політичним процесом. На мої плечі покладена відповідальність за законність та свободи (громадян)», — підкреслив В.Ю. За словами глави держави, він користується «кожною нагодою, аби говорити із громадянами, суспільством про утвердження, розвиток демократії та неприпустимість повернення до минулого». «Тому я рекомендував би державним установам, у тому числі таким, як Центральна виборча комісія, не політизувати свою роботу. Це не їхня компетенція — давати такі рекомендації чи подібні оцінки», — підкреслив Ющенко, порадивши членам ЦВК «уважно ознайомитися з усіма імперативними нормами, які стосовно Президента закладені в Конституції». І якщо вони там знайдуть імператив, який ставить главу держави поза політичним процесом — тоді можна буде й подискутувати.

«Безпідставним» назвала рішення ЦВК й людина, яка на виборчому процесі «зуби з’їла»: заступник голови секретаріату Президента, представник Президента в Конституційному Суді та Центрвиборчкомі Марина Ставнійчук, яка, нагадаємо, протягом тривалого часу була членом та заступницею голови ЦВК. «Скарга СПУ на дії Президента України, яку частково задовольнила ЦВК, є необґрунтованою та безпідставною з огляду на те, що главою держави не було порушено норм виборчого законодавства щодо проведення передвиборчої агітації», — стверджує Ставнійчук. За її словами, в законі про вибори народних депутатів (ст. 71) забороняється участь у передвиборчій агітації «органам виконавчої влади та органам місцевого самоврядування, правоохоронним органам і судам, а також посадовим та службовим особам цих органів». Згідно з Конституцією, Президент не є керівником виконавчої влади, а отже, закон не містить обмежень щодо його участі в передвиборчій агітації».

Крім того, «Наша Україна — Народна самооборона» оскаржує в суді невмотивоване рішення ЦВК.