Не забуду «мать» Кабміну!..

18.09.2007

Своїх земляків Віктор Янукович уже привчив до того, що «робочі» візити до Донецька здійнює, як правило, аби відвідати важливі матчі «Шахтаря». Та нині глава уряду — в передвиборчій відпустці, а тому нарешті знайшов інший привід побувати в «найрегіональнішому» з регіонів. Зокрема Віктор Янукович взяв участь у підписанні угоди про співробітництво між Кабміном та Донеччиною.

Згаданий документ, на який тут покладають чималі надії, збиралися парафувати ще в липні, коли область відзначала 75–річчя свого утворення. Та «подарунок на іменини» так і не відбувся, бо головний «підписант» саме лікував своє коліно в Іспанії. Втім і тепер, зважаючи на відпустку Віктора Януковича, свій підпис під угодою поставив в. о. Прем’єр–міністра України, міністр фінансів і перший віце–прем’єр Микола Азаров. Однак керівник Кабміну, звісно, був присутній під час важливого моменту і дуже високо оцінив цей почин. «Сьогодні ми робимо перший крок до реформування місцевого самоврядування, — сказав лідер ПР журналістам. — Ми робимо крок до створення ефективної вертикалі влади».

Схожі документи, обіцяє Віктор Янукович, невдовзі будуть підписані й в інших регіонах. Зокрема недавно такий протокол про наміри вже підписали у Львівській області. А що стосується Донеччини, то, згідно з проектом угоди, область тепер в очікуванні «фінансової зливи». Адже сюди надійде близько 4 мільярдів гривень інвестицій, з яких майже 3 мільярди — з державного бюджету, а решта — з бюджетів місцевих та від суб’єктів підприємницької діяльності. Використовувати гроші збираються на реалізацію спільних із Кабміном інвестиційних проектів, спрямованих на розвиток та реструктуризацію вугільної промисловості, створення ефективної системи екологічної безпеки та інші конче потрібні й корисні речі.

У цей же день лідер Партії регіонів також перерізав стрічку під час відкриття адміністративно–виробничого комплексу групи «Конті» в Донецьку, взяв участь у мітингах у Макіївці, Волновасі та Маріуполі. І що цікаво: у своїх промовах Віктор Янукович щедро «частував» своїх опонентів і батогом, і пряником. Приміром, на одному з мітингів він звично заявив, що «помаранчеві» вже раз «одурачили» народ, а тепер знову намагаються дестабілізувати ситуацію, щоб тільки прийти до влади. А на іншому не пошкодував слів вдячності для... Віктора Ющенка. Правда, главу держави він «заповажав» за те, що Президент звільнив із посади керівника Кабміну Юлію Тимошенко.