Повідомлення прес–служби Національного банку України

18.09.2007

З метою кращого розпізнавання населенням грошових знаків Національний банк України повідомляє основні ознаки справжності банкнот і монет, випущених в обіг.

Під час отримання банкнот слід звертати увагу на такі основні елементи захисту і дизайну.

Банкноти зразка 2003—2007 років

Банкнотний папір має такі особливості:

з лицьового боку він гладкий і має блиск, а зі зворотного — шорсткий і без блиску, що можна побачити та відчути на дотик;

якщо банкнота не має значного зношення, то папір хрусткий при згинанні;

у вільному від друку місці розташований багатотоновий водяний знак, що повторює надрукований на банкноті портрет. Додатково розташований світлий елемент водяного знака у вигляді цифрового позначення номіналу (200 і 500 грн. — графічне позначення гривні). Водяний знак має бути видимим лише під час розглядання банкноти проти світла;

папір банкнот тонований (рівномірно забарвлений). Банкноти кожного номіналу мають папір свого кольору.

Основні малюнки лицьового боку банкнот мають рельєф фарби, що можна відчути на дотик.

На банкнотах номіналом від 20 до 200 гривень розміщене цифрове зображення номіналу, яке виконано оптично–змінною фарбою, яка змінює свій колір з фіолетового на оливково–зелений під час розглядання під різними кутами до джерела світла. На банкноті номіналом 500 гривень це зображення у вигляді ромбів справа від портрета.

На банкнотах усіх номіналів (крім 1 гривні) розміщене приховане (латентне) зображення, видиме під час розглядання площини банкноти з лицьового боку під гострим кутом до джерела світла (тризуб — 2—100 грн. та номінал цифрами — 200 та 500 грн.).

Монети:

Обов’язковими елементами на лицьовому боці монети (аверсі) розмінних та обігових монет є зображення малого державного герба України — Тризуба, напису «Україна» та року карбування монети.

Обов’язковими елементами зворотного боку монети (реверсу) розмінних та обігових монет є позначення номіналу цифрами та назва «копійка» у відповідному відмінку.

На обігових монетах із тематичним дизайном реверсу номіналом 1 гривня на аверсі розміщено малий державний герб України, напис «Україна», номінал цифрою та назва грошової одиниці «гривня». На даний час є такі тематичні монети номіналом 1 гривня: «Володимир Великий», «60 років визволення України від фашистських загарбників» та «60 років Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941—1945 років».

На аверсі та реверсі монет, крім обов’язкових елементів дизайну, розміщені стилізовані орнаменти.

На аверсі розмінних, обігових (справа знизу) та пам’ятних монетах, які відкарбовані на Монетному дворі Банкнотно–монетного двору Національного банку України, розміщено логотип виготовлювача. Логотип Монетного двору є монограмою у вигляді тризуба, складеною з букв М, Д, У (Монетний двір, Україна). Центр монограми виконано у формі гривні — грошової одиниці часів Київської Русі — символу Національного банку України. На монетах, які були відкарбовані до створення Монетного двору в Києві, логотип відсутній.

Зображення на аверсі та реверсі рельєфні.

Бокова поверхня монет (гурт) номіналів 1 та 2 копійки — гладка, номіналів 5 і 10 копійок — рифлена, номіналів 25 та 50 копійок — секторальне рифлення.

На гурті обігових монет номіналом 1 гривня нанесено напис «одна гривня» та рік карбування, які відокремлені крапками.

Монети номіналом 1, 2 та 5 копійок із металу білого кольору, номіналом 10, 25 та 50 копійок і 1 гривня — з металу жовтого кольору.