Вперше у світі: в Кіото провели «живу» трансплантацію одночасно легень і печінки

14:32, 06.03.2024
Вперше у світі: в Кіото провели «живу» трансплантацію одночасно легень і печінки

Були випадки одночасної трансплантації легень і печінки від донорів із мертвим мозком за кордоном, але в Японії таких випадків немає через брак таких донорів, згідно з даними лікарні Кіотського університету.

Першу у світі одночасну трансплантацію легенів та печінки від живих донорів здійснили в Японії: пацієнтом став хлопчик до 10 років.

 

Як інформує УМ, про цю унікальну подію повідомило японське видання The Japan Times.

 

У дитини був вроджений дискератоз – це генетична хвороба, яка супроводжується аномаліями розвитку шкіри, ураженням слизових оболонок, недостатністю кісткового мозку, схильністю до злоякісних утворень.

 

У віці 2 років у хлопчика розвинулася апластична анемія – кістковий мозок перестав виробляти достатню кількість клітин крові. У віці 4 роки йому пересадили кістковий мозок від сестри.

 

Згодом у дитини розвинувся цироз печінки. Крім того, його легеневі артерії та вени були з'єднані, тому він не міг самостійно засвоювати кисень.

 

Університетська лікарня Кіото провела першу у світі одночасну пересадку легенів та печінки від живих донорів. Від батьків хлопчик отримав частини легенів, а від дідуся – частину печінки.

 

Раніше у світі робили подібні втручання лише від мертвих донорів.

 

Через два з половиною місяці після трансплантації хлопчик зміг ходити без кисневого балона. Ще за місяць – його виписали з лікарні для подальшого відновлення.

 

Нагадаємо, що в США провели першу у світі трансплантацію цілого ока.

 

Як повідомляла УМ, Унікальна операція: в Україні одночасно вперше пересадили легені та серце одному пацієнту.