Як кинути курити: вчені визначили найефективніші способи

18:38, 30.09.2023
Як кинути курити: вчені визначили найефективніші способи

Сьогодні вченим відомо, що осоновним інгредієнтом, який викликає звикання, є нікотин. (Фото з відкритих джерел)

Кожен рік куріння призводить до смерті мільйонів людей та має негативний вплив на органи від легень до печінки. Проте, на щастя, виявлено конкретні методи, які найбільш ефективно допомагають покласти край цій шкідкій звичці. 

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Science Alert.

 

Дослідження проводила британська команда з Оксфордського університету. Під час нього виявили, що препарати варениклін, цитизин, а також електронні сигарети – найефективніші способи позбутися звички курити.

 

Відстежували успішніть відмови протягом щонайменше 6 місяців. У аналізі 319 рандомізованих контрольованих досліджень взяли  понад157 тисяч курців. 

 

Сьогодні вченим відомо, що осоновним інгредієнтом, який викликає звикання, є нікотин. Дані вказують, що без допомоги лише 6 із 100 людей мають шанс успішно покинути куріння.  

 

Цитизин і варениклін діють шляхом активації нікотинових рецепторів мозку, які вивільняють дофамін під дією нікотину – таким чином вони запобігають їх активації нікотином.

 

Помітної різниці у препаратах від цитизину торгової марки Tabex, вареникліну від Chantix і Champix, і нікотинових електронних сигарет вчені не помітили. Дослідження демонструє, що близько 14%, які намагаються кинути таким способом, здобудуть успіх через 6 місяців і більше.

 

Проте у Всесвітній організації з охорони здоров’я раніше заявили, що електронні сигарети небезпечні та шкідливі для здоров'я – хоч і ступінь ризику визначається декількома факторами. Інше дослідження вказало, що дим від таких сигарет знерухомлює імунні клітини.

 

Окрім вище наведених прикладів, вчені виокремили ще одну стратегію нікотинозамісної терапії (НЗТ) – використання нікотинових пластирів і жувальних гумок або льодяників.

 

Однак використання однієї форми НЗТ, як-от пластиру або жувальної гумки, призвело до меншої кількості людей, які кинули палити", – зазнаає науковець Оксфордського університету Нікола Ліндсон. 

 

Крім того, вчені з’ясували, шо поступове зниження споживання нікотину трохи ефективніше за раптову відмову.

Препарат бупропіон показав ефективність у 9% тих, хто кидав куріння. Але вчені помітили незначне збільшення побічних ефектів.

 

Як і більшість досліджень, це проводилося в країнах з вищим рівнем доходу, тому доказів із країн з нижчим рівнем доходу мало. Команда сподівається, що в майбутніх дослідженнях буде розглянуто, як соціально-економічний статус впливає на відмову від куріння.

 

Як повідомляла УМ, звички, які шкодять організму не менше куріння, мають серйозний вплив на наше здоров'я. Успішне збереження та покращення здоров'я в першу чергу залежить від того, як ми живемо та які звички маємо.