Краса та здоров'я волосся: що має насторожити у складі косметики для волосся

18:24, 10.07.2023
Краса та здоров'я волосся: що має насторожити у складі косметики для волосся

Більшість людей асоціюють щедру піну з чистотою, тому сульфати додаються в шампуні для створення піни.

Деякі речовини, що містяться в шампунях та бальзамах, можуть пошкоджувати волосся, особливо при частому використанні або при неправильному застосуванні. Склади, до яких ми давно звикли, при цьому виявляються не такими гарними. Саме через них не виходить відростити довге волосся або може виникати лупа, сухість та дискомфорт.
 
Склад шампуню: користь чи шкода
 
Сульфати, такі як лаурилсульфат натрію (Sodium Lauryl Sulfate, SLS) та лауретсульфат натрію (Sodium Laureth Sulfate, SLES), широко використовуються в шампунях та інших миючих засобах. Вони також поширені, як реклама vip казино, яку можна зустріти у фільмах, кліпах та відео на Ютуб. У виробників шампунів немає завдання нашкодити волоссю, навпаки, вони використовують сульфати, тому що вони:
 
є дуже ефективними миючими речовинами й здатні видаляти бруд, олію та залишки продуктів для волосся.
 
створюють багату піну, яка допомагає змивати забруднення з волосся та шкіри голови
 
Більшість людей асоціюють щедру піну з чистотою, тому сульфати додаються в шампуні для створення піни. При цьому сульфати можуть бути занадто агресивними й сушити волосся та шкіру голови, що може відчуватися, як подразнення та стягнутість шкіри. Також вони є агресивними очищувачами й можуть видаляти природні олії з волосся, що призводить до їх пересушування та ламкості. Щоб цього не відбувалося, вибирайте шампуні з м'якшими миючими компонентами.
 
Ще одна неоднозначна група речовин, яка часто присутня у шампунях – парабени:
 
1. Methylparaben (метилпарабен);
2. Ethylparaben (етилпарабен);
3. Propylparaben (пропілпарабен);
4. Butylparaben (бутилпарабен);
5. Isobutylparaben (ізобутилпарабен).
 
Парабени — це група консервантів, які додаються в косметичні продукти для запобігання росту мікроорганізмів та продовження терміну їхньої придатності. Парабени є одними з найбільш широко досліджених консервантів у косметичній індустрії, і вважається, що вони є досить безпечними для використання. Проте останніми роками було висловлено побоювання щодо потенційного впливу парабенів на здоров'я людини. Було виявлено зв'язок із порушеннями гормонального балансу. Деякі люди зазнають алергічних реакцій на парабени.
 
 
Бальзами та маски для волосся: що приховує склад
 
У бальзамах та інших доглядових засобах для волосся широко використовуються силікони. Вони створюють ефект гладкості й блиску, деякі силікони мають термозахисні властивості й можуть допомогти захистити волосся від пошкоджень, викликаних прасками для волосся, фенами та іншими інструментами для укладання. Але при тривалому використанні можуть накопичуватися на волоссі. Це ускладнює проникнення поживних речовин і може зробити волосся ламким і неживим.
 
Також негативний вплив можуть мати:
 
спирт, який може мати зневоднювальний ефект на волосся, особливо якщо продукт використовувати занадто часто або у великих кількостях;
 
парфуми та штучні ароматизатори, особливо для людей, схильних до алергічних реакцій.
 
На ринку представлено безліч коштів, у тому числі недорогих, у складі яких немає мінімальна кількість шкідливих речовин. Потрібно звертати увагу на написи на етикетках, а за особливих потреб шкіри та волосся, консультуватися з дерматологом, трихологом.