Рада звільнила від відповідальності виробників вакцин

16:40, 19.03.2021
Рада звільнила від відповідальності виробників вакцин

В Україні виробників вакцин проти коронавірусу позбавили відповідальності за можливі побічні ефекти після щеплення. Це вимога усім країнам, які беруть участь в програмі COVAX.

 

Як інформує УМ, Верховна Рада 19 березня в цілому прийняла законопроєкт № 5247, який звільняє виробників вакцин від відповідальності за певні ризики, що можуть виникнути внаслідок застосування їхніх препаратів.

 

"За" проголосували 236 депутатів, попередньо його зареєстрували за ініціативною прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля 16 березня.

 

У пояснювальній записці до законопроєкту йдеться про зміни до статті 9 щодо державної реєстрації вакцин або інших медичних імунобіологічних препаратів закону "Про лікарські засоби".

 

Закон діятиме впродовж 4 років з дня опублікування.

 

Україна має отримати в межах глобальної ініціативи COVAX 8 млн доз вакцини. Поставка першої партії вакцини Pfizer у кількості 117 тисяч доз мала надійти ще в середині лютого.

 

Після реєстрації державою вакцин для профілактики коронавірусу під зобов'язання для екстреного медичного застосування МОЗ може взяти на себе обов'язки від імені України щодо цих препаратів.

 

А значить, матиме право у тому числі звільняти виробника, його працівників, медпрацівників та інших людей, залучених до вакцинації від відповідальності за будь-які її наслідки.

 

Як повідомляла УМ, Україна перейшла до другого етапу вакцинації, на якому держава вакцинує людей із надзвичайно високим ризиком інфікування та розвитку COVID-19 і тих, хто надає медичні послуги, з наступного тижня почнуть працювати стаціонарні пункти щеплень.