В Ірпені почали демонтаж першої ушкодженої обстрілами багатоповерхівки, фото

17:10, 29.09.2022

Комунальні служби Ірпеня почали зносити відомий багатоквартирний будинок на вулиці Гостомельське шосе, який першим у місті зазнав руйнувань від бомбардування російської авіації.

 

Роботи з демонтажу багатоповерхівки поачли у четвер, 29 вересня.

 

Як інформує Україна молода, про це з міця події повідомив міський голова Ірпеня Олександр Маркушин у соцмережах.

 

Йдеться про п’ятиповерховий будинок, що поруч із відомим ЖК «Ірпінські Липки», який теж значно постраждав під час боїв, адже це район військового госпіталя ЗСУ.

 

«Сьогодні ми є свідками історичного моменту. В Ірпені почався демонтаж будинку на Гостомельському шосе, 12-14-16, який першим постраждав від ворожого авіаудару. Його ж першим і демонтують», – сказав мер.

 

 

Пан Маркушин додав: «Плануємо завершити роботи та вивезти все будівельне сміття за тиждень. Далі будемо розробляти проєктну документацію на нове будівництво та активно шукати фінансування на нього».

 

За його словами, наступного тижня в місті почнеться демонтаж ще п’ятьох  багатоповерхівок.

 

«Ці будинки можна тільки відбудувати заново. А ті, які треба й можливо відремонтувати – будемо ремонтувати. Наше завдання – повернути всі будинки до того вигляду, в якому вони були до війни, – наголосив міський голова. - У нас є на ці будинки проєкти від забудовників, і будемо шукати меценатів, спонсорів, державні програми, щоб почати відбудову. Я не бачу сенсу чекати і жити в руїнах. Місто має відроджуватись».

 

Він також нагадав, що ознайомитися із зруйнованими житловими та соціальними об’єктами в Ірпені, а також адресно допомогти в їхній відбудові можна на платформі Фонду відновлення Ірпеня.

 

Зауважимо, що з часу деокупації цей район Ірпеня на Гостомельському шосе став місцем, куди подивитися на наслідки російського вторгнення з’їжджались іноземні делегації: зокрема, держсекретар США Ентоні Блінкен, президент Франції Еммануель Макрон, канцлер Німеччини Олаф Шольц та чимало інших.

 

Фото на фоні цього будинку робили відомі актори, спортсмени та виконавці.

 

 

Його легко впізнати за прапором, який мешканці залишили на одному зі зруйнованих балконів. Саме цей будинок першим в Ірпені постраждав від авіаудару російських військ. Це сталось на початку березня, а далі його неодноразово обстрілювали. Тому і вирішили першим демонтувати, аби на цій території збудувати новий.

 

Як повідомляла «УМ», 30% території Ірпіня перебувало під окупацією військ рф протягом березня. Як повідомляли в Офісі генпрокурора, в місті пошкоджено 70% інфраструктури, зокрема 885 об’єктів повністю зруйновано.

 

Під час розслідування злочинів окупантів експерти виявили в Ірпені щонайменше 290 тіл.

 

За оцінками міської влади Ірпеня, для відбудови міста необхідно близько $1 млрд. На початку травня Ірпінь відвідали близько 120 архітекторів, які працюватимуть над стратегією відновлення населеного пункту. До цього процесу також планують долучитися країни Західних Балкан.