Жили небом: у Харкові прощаються із загиблими в авіакатастрофі під Чугуєвом, фото, відео

10:19, 06.10.2020

У Харкові на Майдані Свободи 6 жовтня прощаються з курсантами та офіцерами, які загинули в авіакатастрофі Ан-26 поблизу Чугуєва.

 

Вшанувати загиблих прийшли тисячі людей. Серед них – Президент України Володимир Зеленський.

 

Трансляцію з церемонії вшанування пам’яті загиблих веде Офіс президента.

З президентом приїхала перша леді Олена Зеленська.

 

Прощання із загиблими у катастрофі розпочалося о 10:00 і має тривати приблизно дві години. Через жалобні заходи центр Харкова перекрито, а площу Свобода оточили правоохоронці.

 

 

Крім того, поліція чергує у дворах і на під’їздах до місця прощання.

 

прощання

 

Від самого ранку на центральній площі Харкова стоять загородження.

 

На місці вже є автобуси із тілами загиблих курсантів та офіцерів.

 

 

Автобуси з тілами загиблих прибули на площу. Поіменно згадали кожного з них.

 

На Площі Свободи зібралися військові і близькі загиблих в Ан-26.

 
Над Площею Свободи пролетіла військова авіація.
 
 
У небі над Харковом пролетіли винищувачі.
 
 
Літак Ан-26 розбився 25 вересня поблизу Чугуєва на Харківщині.
 
 
Коли заазвучав Гімн України., труни воїнів накрили національними прапорами.
 
 
Труни захисників накрили прапорами України.
 
 
 
 
На площу занесли труни з тілами загиблих авіаторів.
 
 
 
До Харкова прибули сім'ї загиблих в Чугуєві.
 
 
На борту перебували 20 курсантів та 7 офіцерів Харківського університету Повітряних сил ЗСУ імені Кожедуба, вони виконували навчально-тренувальний політ.
Жертвами трагедії стали 26 осіб. 
 


 

Всі члени екіпажу і курсанти буквально жили небом, а багато хто мріяв про нього з дитинства. Так було з Дмитром Студінським з Житомирщини, Максимом Хом'ячуком і Романом Корчовським з Вінниччини.

 

У молодих захисників попереду було все життя – у когось із них вже були сім'ї, а хтось тільки планував їх створити.

.

Також серед Героїв були продовжувачі військових династій. Це – Андрій Померанцев з Миколаївщини та Олександр Скочков -  син військового льотчика, штурмана авіаційної ескадрильї Ігоря Скочкова, який загинув в Іл-76, збитому терористами над Луганськом у 2014 році.

 

 

У зв'язку з траурним заходом в Харкові з 09:30 до 12:00 буде перекрито рух по вул. Сумській: від вул. Жінок Мироносиць до пр. Незалежності. З 09:30 до 12:00 буде перекрито рух по вул. Трінклера: від пр. Незалежності до площі Свободи.

 

Як повідомляла «УМ», Віталія Вільхового, після падіння літака, намагався врятувати його однокурсник – 20-річний курсант В’ячеслав Золочевський, який єдиний вижив у цій трагедії. Коли В’ячеслав отямився, то побачив, що Віталій горить і допомагав гасити на ньому полум’я.

 

Слідство перевіряє чотири версії катастрофи. Увечері 25 вересня в Харківській області сталась авіакатастрофа. Розбився військовий літак з курсантами. Літак Ан-26 Повітряних сил ЗСУ розбився при заході на посадку. Він упав за два кілометри від військового аеродрому.

 

Голова Харківської ОДА Олексій Кучер хаявив, що екіпажу літака Ан-26, який розбився під Чугуєвом дали дозвіл на посадку лише через хвилину після запиту. При цьому, було вже відомо, що літак несправний. А через хвилину Ан-26 — розбився.

 

На борту військового літака АН-26, що розбився 25 вересня, знаходився син депутата Миколаївської обласної Ради Вадима Олабіна – 20-річний солдат Володимир Олабін, він загинув.

 

Родинам загиблих внаслідок катастрофи військового літака Ан-26 під Чугуєвом виплатять компенсації у 1,5 мільйони гривень