Таємна інавгурація Лукашенка: кортеж прибув до Палацу Незалежності у Мінську, фото, відео

11:07, 23.09.2020

Біля Палацу Незалежності у Мінську з самого ранку 23 вересня почали збиратися військові та чиновники. Говорять, що Олександр Лукашенко збирається провести таємну інавгурацію.

 

Біля робочої резиденції Лукашенка у Мінську помітили скупчення техніки та військових, зокрема й роти почесної варти, повідомляє TUT.BY.

 

Зранку 23 вересня до Палацу Незалежності почали прибувати військові та силовики.

 

Проїзд для особистого транспорту на ділянці дороги біля Палацу Незалежності перекрили. 

 

Напередодні опозиційний телеграм-канал NEXTA повідомив, що Олександр Лукашенко на тлі протестів може провести таємну церемонію інавгурації.

 

Ближче до 11:00 кортеж Лукашенка прибув до палацу.

 

За інформацією TUT.BY біля Палацу Незалежності може відбуватися лише репетиція інавгурації. Її проводили й раніше, однак без участі силовиків.

 

 

Зауважимо, офіційно дату інавгурації Лукашенка не оголошували. Церемонія повинна відбутися не пізніше ніж через два місяці після президентських виборів, тобто, до 9 жовтня.

 

Як повідомляла УМ, 9 серпня у Білорусі відбулись президентські вибори, на яких нібито переміг Олександр Лукашенко. Водночас за результатами незалежних екзитполів, президентом Білорусі стала головна опонентка Лукашенка Світлана Тихановська.

 

Відтак, обурені білоруси вийшли на мирні демонстрації. Білоруські правоохоронці з перших днів протестів влаштовували жорстокі розгони демонстрантів. ОМОНівці били мітингарів, застосовували проти них зброю, світло-шумові гранати та сльозогінний газ.

 

Від початку протестів 5 людей загинули, сотні були поранені. Понад 7 тисяч білорусів затримали.

 

Телеграм-канал Nexta опублікував дані тисячі співробітників МВС Білорусі, які ймовірно причетні до розгону протестів.

 

Напередодні, 19 вересня, під час традиційного Жіночого маршу в Мінську силовики затримали близько 400 громадян.

 

12 вересня у Мінську був украй брутально розігнаний Жіночий марш: силовики і невідомі у зеленому одязі та в балаклавах не соромилися застосовувати силу по відношенню до «слабкої статі».

 

Наступного дня, 13 вересня у Мінську затримали під час Маршу героїв понад 250 учасників.

 

Білоруські силовики 20 вересня на акціях протесту в Мінську затримали 266 людей та 176 – в інших містах.