«З днищем!»: Лукашенка привітали із 66-річчям понад 200 тисяч протестувальників, фото

20:59, 30.08.2020

Опозиційна акція "Марш миру і незалежності" стала наймасовішою за всі три тижні протестів у столиці Білорусі – Мінську.

 

За даними незалежних ЗМІ, Марш у неділю, 30 серпня, зібрав ще більше людей, ніж перша масова акція, яка зібрала 220 тисяч людей.

 

Як передає «Україна молода», протестувальники зібралися на Марш у день народження в.о. президента Білорусі Олександра Лукашенка, якому виповнилося 66 років.

 

Спочатку мітингувальники під численними біло-червоно-білими прапорами підійшли до стели "Мінськ – місто-герой" і скандували у бік озброєних силовиків, які перекрили всі доступи до центру столиці: "Іди геть! Ми йдемо на день народження!" тощо.

 

 

Частина колони протестувальників попрямувала до президентської резиденції - Палацу Незалежності, яку ще зранку посилено охороняли бійці ОМОН і спецтехніка, включно, з водометами.

 

 

Підійшовши до кордону силовиків люди скандували: "Скільки коштує совість?", "На вас чекає трибунал!", "Нас більшість!", "Вийди порахуй", "Ми подаруємо Лукашенку найкращий автозак".

 

Також присутні запалили ліхтарики телефонів і свічки й кричали на адресу іменинника: "Саша, задувай!". Люди також принесли до резиденції Лукашенка великого картонного таргана.

 

 

Не дивно, що на думку видання “Наша ніва”, третя велика демонстрація з часу виборів 9 серпня стала “найсміливішою”.

 

Силовики ж оголошували про незаконний масовий захід і говорили, щоб люди йшли додому через "можливі несприятливі явища у вигляді дощу".

 

Де ж у цей час перебував сам Лукашенко? Його речниця Наталія Ейсмонт надіслала російському агентству РИА Новости його фото з автоматом на тлі Палацу Незалежності. При цьому не повідомляється, коли був зроблений знімок.

 

 

Як зазначає Tut.by, на фотографії видно, що плитка суха. А ввечері на площі Державного прапора йшла злива.

 

Пізніше близький до Лукашенка інформресурси повідомили, що фото було зроблено близько 16:00.

 

Однак «Радіо Свобода» наводить факти, які спростовують це: по-перше, на знімку сонячно, а в Мінську в той час вже давно йшов дощ, по-друге, о 16:00 протестувальників біля резиденції ще не було, вони тільки стартували від стели «Мінськ — місто-герой».

 

Після зливи майже всі учасники протесту пішли від Палацу Незалежності.

 

 

Станом на 21.00 стало відомо, що правоохоронці Білорусі затримали у Мінську 140 учасників акцій протесту опозиції.

 

Як повідомила прессекретар МВС Білорусі Ольга Чемоданова, затримання проходило в рамках адміністративного процесу. Мовляв, акція протесту в неділю не була санкціонована владою.

 

За її словами, в даний час "обстановка стала набагато спокійнішою, людей на вулицях менше".

 

Як повідомляла «УМ», у Білорусі з 9 серпня регулярно проходять масштабні мітинги проти оголошеної перемоги на них Олександра Лукашенка.

 

Вдень 30 серпня протестувальники не змогли потрапити на площу Незалежності, бо її перекрили силовики, тому пішли до резиденції Лукашенка — палацу Незалежності.

 

Тиждень тому Лукашенко продемонстрував свою войовничість куди більш екстравагантним способом. Коли протестувальники розійшлись з-під резиденції, він прилетів туди на гелікоптері та вийшов з нього з автоматом у руках. Лукашенко також кинув на адресу протестувальників фразу «розбіглися немов щури».