Десна зміліла: рівень води впав до мінімуму за 140 років спостережень, відео

12:11, 05.05.2020

Рівень води в річці Десна в Чернігові впав до мінімуму за 140 років спостережень.

 

Як інформує УМ, про це повідомив голова Чернігівської обласної державної адміністрації Андрій Прокопенко.

 

"Станом на ранок сьогоднішнього дня маємо показник 145 см над "0" поста. Для порівняння: нормальним середнім рівнем для Десни в цей період вважається 680 см над "0" поста. Оскільки зазвичай щороку на цей час припадає пік весняної повені. Зараз ж метеорологи б'ють тривогу - різниця з нормою становить понад 5 метрів. Подібна ситуація і на інших територіях області", - розповів Прокопенко.

 

Він додав, що таку ситуацію зафіксовано вперше за 140 років досліджень. У разі спеки і відсутності опадів улітку рівень води може сягнути критичного - до 50-70 см над "0" поста.

 

Повінь взагалі відсутня, ніде вода не вийшла на заплави, нерестовищ немає, ефекту санітарного очищення річки також немає

 

За словами Прокопенка, крім кліматичних факторів, зневодненню водойм також сприяє неконтрольоване осушення територій і стихійні розорення луків і пасовищ у прибережних захисних смугах.

 

У зв'язку з цим при ОДА створили спеціальну робочу групу з представників Державної екологічної інспекції, Держгеокадастру та Деснянського басейнового управління водних ресурсів, які інспектуватимуть ситуацію в регіоні.

 

Нагадаємо, в квітні в Україні зареєстрували найнижчий за століття рівень води в річках. Це обумовлено безсніжною зимою і відсутністю дощів.

 

Як повідомляла "УМ", в Карпатах створять Гобітхіл - казкове містечко гуцульських гобітів.