У Карпатах створять казкове містечко гуцульських гобітів Гобітхіл

10.01.2020
У Карпатах створять казкове містечко гуцульських гобітів Гобітхіл

Поселення гуцульських гобітів обіцяють відкрити у травні. (Фото Андрія БОЄЧКА.)

Побудувати в Карпатах казкове поселення гуцульських гобітів — Гобітхіл — вирішив киянин Андрій Боєчко. І разом з однодумцями, такими ж ентузіастами, взявся за справу.
 
 
«На гірській галявині ми побудуємо казкове містечко, яке ви бачили у фільмі «Володар перстнів». Але це буде не бутафорське кіношне поселення, а справжнє, реальне, екологічне, сучасне, енергозберігаюче. Там будуть стояти будиночки гуцульських гобітів, пастися овечки і корівки, в потоці плескатиметься струмкова королівська форель, у вуликах карпатські бджоли чаклуватимуть над чудодійним гірським медом», — зазначає Андрій.
 
 
Ініціатор каже, що зведення такого поселення стало можливим завдяки програмі розвитку Карпат, яку уряд анонсував кілька місяців тому.
 
«Саме зелений туризм і є тим механізмом, який дозволить повернути в наші гори повноцінне життя. Вже в травні ми запросимо на відкриття Hobbithills і ви на власні очі побачите, як у Карпатах народиться Казка», — впевнений Андрій Боєчко.
 
Поки з запланованих 25-30 будиночків споруджується лише 7 — однокімнатні і двокімнатні. Там буде опалення й електропостачання, каналізація, меблі, сантехніка, електрична плитка.
 
Всі меблі, підлога і стіни зроблені з натурального дерева місцевими майстрами. Попередня вартість готового під ключ однокімнатного будиночка оцінюється в 10-11 тисяч доларів, двокімнатного — в 12-13 тисяч доларів. 
 
«Не знаю, як вам, але мені так набридли кам’яні лабіринти, брудна вода і смердюче повітря в місті. Мені не подобається, що сусідні будинки закривають сонце. Я так давно мріяв побудувати таке місто, щоб нічого там не нагадувало про цивілізацію», — відвертий Андрій.
 
Він додає, що хочеться, щоб біля оселі гуляли олені й косулі, щоб у кущах понад лісом жило сімейство зайчат, щоб збирати білі гриби біля входу в дім, ловити в потоці найсмачнішу в світі рибу — королівську струмкову форель, бачити, як сходить і заходить сонце, а не з’являється над дахом сусідньої багатоповерхівки чи ховається за супермаркетом, що навпроти. 
 
ДО РЕЧІ
 
Згодом Карпати можуть порадувати туристів ще однією родзинкою. Це буде 15-метрова будівля у старовинному Косові, яка нагадуватиме глечик, які з діда-прадіда виготовляють місцеві умільці. І в такому будиночку відкриють сучасний мистецький центр, де розміститься музей косівської кераміки, обладнають гончарні майстерні. 
 
Ідея втілити у життя такий проєкт виникла в українських архітекторів після того, як ЮНЕСКО внесло автентичну косівську кераміку до списку нематеріальної художньої спадщини людства.