Журналіст Микита Книш побитий мажорами у центрі Харкова, відео

11:28, 03.05.2020

Журналіст і фахівець із кібербезпеки Микита Книш був жорстоко побитий натовпом так званої «золотої молоді» під час зйомок масового порушення умов карантину в центрі Харкова, в районі станції метро «Наукова» в ніч на суботу, 2 травня.

 

Нападники забрали у 28-річного журналіста рюкзак, в якому були ноутбук, телефон та зброя. Поліція виявилася безпорадною, адже перед тим Книш викликав правоохоронців, які на місці ніяк не відреагували на масовий відпочинок мажорів.

 

Як інформує «Україна молода», про ганебний випадок повідомив голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко у суботу ввечері.

 

«За словами Микити, він вирішив зняти на відео порушення умов карантину – бурхливе нічне життя на парковці коло станції метро «Наукова», де любить проводити дозвілля «золота молодь». На відео видно, що Микита Книш представляється журналістом та ставить молоді питання про порушення ними карантинних обмежень. Хтось виправдовується, хтось відмовляється давати відповіді або ображає журналіста», - написав Сергій Томіленко у Facebook.

 

За його словами, після зйомки сюжету Микита викликав на місце події поліцію аби та відреагувала на порушення. Однак патрульні, які приїхали, не проводили жодних профілактичних дій, і журналісту, який їх викликав, заявили про відсутність підстав для впливу на громадян на парковці.

 

На відео записана тривала розмова журналіста із патрульними, де він переконує про необхідність реагування, а правоохоронці відмовляються, бо «урядова постанова про карантин – це рекомендація, а не вимога». Зрештою, патрульні полишили місце відпочинку харківської молоді.

 

«Національна спілка журналістів України засуджує побиття журналіста, який висвітлював суспільно важливу тему порушення встановлених державою протиепідемічних вимог, та закликає Національну поліцію адекватно відреагувати на інцидент», - зазначив Томіленко.

 

За його словами, ситуація з нападами на журналістів під час епідемії є обурливою.

 

 

Сам постраждалий опублікував відео з місця події. За його словами, він хотів показати, що карантин є профанацією: його не дотримуються багатії, а поліція їх не чіпає.

 

І дійсно, за лічені секунди після того, як поліцейські поїхали, на Микиту напали і жорстоко побили. Ще й забрали рюкзак і телефон.

 

Пізніше хлопець подякував усім за підтримку в соцмережах, мовляв, «жити буду». На обличчі видно сліди жорстокого побиття, велика гематома під правим оком.

 

Вже по факту нападу Микита Книш викликав поліцію для слідчо-оперативних дій та поїхав до лікарні знімати побої.

 

Також постраждалий опублікував фрагмент відео з камери спостереження, на якому зафіксовано його побиття, та зловмисника, який забрав рюкзак. Телефон той викинув по дорозі.

 

 

Водночас поліція Харківської області повідомила, що поліцейські встановлюють особи невідомих, які напали на чоловіка у Шевченківському районі Харкова.

 

«1 травня близько 23:00 до поліції надійшла інформація про те, що на проспекті Науки на 28-річного чоловіка напали невідомі та відібрали рюкзак, в якому були ноутбук, телефон та зброя. Поліцейські провели огляд місця події, опитали свідків, вилучили записи з камер відеоспостереження. Під час обстеження прилеглої території працівники поліції виявили рюкзак з речами потерпілого. Постраждалий із забоями тулуба та обличчя звернувся по медичну допомогу до лікарні», - повідомляють у поліції Харківщини.

 

Слідчим Шевченківського відділу поліції міста Харкова відомості про подію внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч.2 ст 187 (розбій) та ч. 2 ст. 345-1 (погроза або насильство щодо журналіста) Кримінального Кодексу України.

 

Максимальне покарання згідно з санкціями статей передбачає позбавлення волі на строк від 7 до 10 років з конфіскацією майна.

 

Зараз установлюються усі обставини злочину та причетні до нього особи.