Справа Марківа: фільм про нацгвардійця показали в італійському парламенті

13:38, 15.02.2020

У парламенті Італії презентували вільм "Неправильне місце" (The wrong place). Він присвячений розслідуванню справи нацгвардійця Віталія Марківа, якого засудили на 24 роки за вбивство італійського журналіста на Донбасі.

 

Авторами фільму виступили 3 незалежних італійських репортера і український журналіст Ольга Токарюк. На створення стрічки пішло 8 місяців, включаючи детальний аналіз місцевості, на який пішло більше 100 годин, передає "Радіо Свобода".

 

"Ми взяли до рук матеріали обвинувачення і хотіли перевірити, чи дійсно розвиток подій 24 травня 2014 року був таким, як його представили під час процесу", - сказав режисер стрічки, журналіст з досвідом роботи у військових зонах Крістіано Тінацці.

 

Журналісти провели своє розслідування, опитали очевидців трагедії, які не були допитані італійськими слідчими і не брали участь у судовому процесі. Деталі розповіли таксист, який привіз загиблого репортера на місце, і молодий чоловік, який опинився поруч з місцем вбивства.

 

Коментаторами у фільмі також виступили військові експерти. За їх словами, дальність стрільби автомата АК-74, який був у Марківа, фізично не дозволила б йому вбити Рокеллі. На зброї не було оптичного прицілу, а відстань між Марківим і Рокеллі було понад 1,5 км.

 

"Наша мета – довідатися правду, що сталося з нашими колегами, повернути таким чином гідність загиблим, але разом із тим несправедливо, щоб за це відповідав якийсь цап-відбувайло", - підкреслив Тинацци.

 

У той же час, за його словами, фільм не є повністю збалансованим, оскільки адвокати сторони обвинувачення відмовилися брати участь в зйомках і давати будь-які коментарі.


Правозахисник Антоніо Станґо, який був присутній на презентації, заявив про важливість незалежного журналістського розслідування, оскільки судовий процес над Марківим проходив під тиском російських фейків і дезінформації в італійській пресі.

 

Станґо також підкреслив, що фільм не є спробою тиску на суд. Журналісти просто намагалися детально поглянути на факти, які під час судового процесу були змішані з дезінформацією і, можливо, вплинули на рішення присяжних.

 

 

Як повідомляла УМ, суд в Італії засудив нацгвардійця Марківа до максимальних 24 років ув'язнення. Його звинувачують в причетності до вбивства італійського фотокореспондента Андреа Роккеллі 2014 року біля Слов’янська, хоча реальних доказів цьому немає, а всі документи, надані захистом Марківа і МВС України, засвідчують невинність нацгвардійця.

 
Верховна рада України ухвалила постанову про заяву у зв'язку з кримінальним переслідуванням Марківа в Італійській Республіці.
 
Раніше адвокат ув’язненого в Італії українця Віталія Марківа закликав українську владу та медіа розгорнути серйозну інформаційну кампанію і поширювати правду про процес як в Україні, так і за кордоном.