Колишній політв'язень Галазюк: Посадили за те, що назвав Донбас окупованим

12:41, 04.01.2020

Звільнений із полону бойовиків в рамках обміну 29 грудня Олег Галазюк розповів, що кримінальна справа проти нього в ОРДО ґрунтувалася на тому, що він назвав Донбас окупованою Росією територією і написав "ДНР" у лапках.

 

Джерело: інтерв'ю Галазюка Радіо Свобода

 

Галазюк був викладачем філософії з Чистякова (до декомунізації Торез), одним із авторів рубрики "Листи з окупованого Донбасу" на сайті Радіо Свобода, писав під псевдонімом Мирослав Тямущий. Бойовики засудили його до 16 років колонії суворого режиму. 

 

"Затримання ось ці незаконні проводяться ще за статтями українського кодексу – "Боротьба з організованою злочинністю". Тобто публікація матеріалів на Радіо Свобода прирівнювалася до "бандитизму" і "створення організованих злочинних угруповань",- каже він.

 

"Там прямим текстом так і написано, що моя злочинність полягала в тому, що очевидні для всього світу речі – як те, що це окуповані території – прирівнювалися до "розпалювання міжнаціональної ворожнечі" і також до "екстремізму". Так і пишуть, що я вчинив злочини, що я речі називав своїми іменами, тобто, що "ДНР" – це територія, яка не визнана світом, вона окупована Росією.

 

Був ще висновок так званого "експерта", котрий я оскаржив. За цим висновком прирівнювалося те, що я взяв слово "ДНР" у лапки, до злочину. Я планував написати статтю, яка так і називається: "За лапки у слові "ДНР" – 16 років"", - розповідає Голозюк.

 

Він розповів, що вдруге його схопили 24 серпня 2017 року. До цього він уже потрапляв у полон у 2014 році.

 

 "Мене покликали у маріупольську Ялту (селище під Маріуполем – ред.), я мав там 7 днів відпочивати. Я думаю, що це була провокація, і вже всі про мене знали. Схопили на КПП Єленівка (блокпост угруповання "ДНР"), при виїзді. Одягли мішок і повезли назад до Тореза.У Торезі є "МГБ". "МГБ" – це те, що раніше було СБУ, там працюють люди, які раніше працювали в СБУ. Серед них були мої учні, котрих я вчив у Торезькому філіалі Харківського інституту економіки і ринкових відносин. Вони впізнали мене, говорили: Олег Дмитрович, що ви тут забули? Тому ставлення до мене було більш-менш лояльне. Але я просидів з мішком на голові три доби. Три ночі не спав. Вони включили "Квартал 95", дивилися і сміялися, а я сидів, прикутий кайданками до батареї з мішком на голові.​Начальник цього СІЗО зараз став першим заступником "міністра" "МГБ ДНР". Його донька поступила на бюджет на підконтрольну територію України".

 

За словами Галазюка, потім його перевезли до СІЗО Шахтарська, пізніше – Донецька.

 

При цьому звільнений викладач і журналіст зазначив, що його не катували, бо він справді писав статті про окуповані території. А катують, за його словами, зазвичай невинних людей, які мають зізнатися в злочині, якого не скоювали.

 

"Мене не катували, тому що я реально писав про Україну статті. Мене є за що переслідувати. Я робив фото. А фото вважається у них "шпигунством". Хоча, от я робив фото на власний фотоапарат – але не було доказів того, що я робив ці фото. Однак є самі знімки. І факт цих "злочинів" фіксується, що я "вступив у злочинну змову" незрозуміло з ким, з редактором, у конкретну годину – це просто час розміщення цієї публікації на Радіо Свобода. І подібна фраза повторюється 60 разів".

 

 

Як повідомляла УМ, 29 грудня у рамках обміну утримуваними особами бойовики ОРДЛО звільнили 81 українця, з них 76 повернулися на підконтрольну Україні територію, ще 5 вирішили залишитися на окупованій чатсині Донбасу. У свою чергу, Україна передала 124 особи.Зокрема, бойовики ОРДО в рамках обміну передали Україні журналістів Станіслава Асєєва та Олега Галазюка.